Víte, jak skladovat vánoční cukroví? Pořiďte si plastové dózy, krabice či keramické hrnce
26. 11. 2021 Tipy a triky
Přemýšlíte, jak to udělat, abyste měli letos o Vánocích cukroví pěkně vláčné? Tajemství tkví nejen ve včasném pečení, ale také ve vhodném skladování. V žádném případě nestačí srovnat všechno cukroví do jedné krabice, a tu dát na balkon. Každý druh si totiž žádá to své...
V klidu si všechno naplánujte
Šikovný itinerář se vám bude hodit i při pečení cukroví. A nemusíte panikařit ani v případě, že jste ještě s pečení nezačali. Stále je dost času. První adventní víkend je teprve před námi, tak si můžete v klidu projít náš kalendář vánočního pečení a rozhodnout se, co kdy budete připravovat, podle toho nakoupit a ostatně i podle toho zjistíte, kolik "úložného prostoru" potřebujete.
Mohlo by vás zajímat
Kam s ním?
Zvlášť pokud se chystáte napéct cukroví ve větším množství, tak byste měli už předem vědět, kam ho uskladníte. Základem pro správné rozležení jsou temné, chladné a suché prostory. Takže v tomto případě jsou ve výhodě ti, kteří mají spíž nebo sklep. Jinak musíte vzít zavděk chladnou předsíní nebo balkonem. Poslední uvedené místo však není úplně ideální. Lepší variantou je, když ho máte zasklený. Jinak budete muset neustále hlídat venkovní teploty, které by neměly klesnout pod nulu, aby cukroví nepřemrzlo. Samozřejmě se u některých druhů neobejdete ani bez lednice.
Mohlo by vás zajímat
Co byste si měli připravit
Předem byste si měli nachystat nejen ingredience potřebné k samotnému pečení, ale měli byste mít při ruce i předměty, do kterých budete cukroví ukládat. Jedná se především o:
- kartonové krabice, plastové a plechové dózy a hrnce či mísy z keramiky
- ubrousky, papírové utěrky, alobal a pečicí papír
- venkovní teploměr, pokud potřebujete sledovat teplotu na balkoně
Krabice nesmějí být od jiných potravin, měly by být buď nové, nebo třeba od kuchyňských spotřebičů apod. Praktické jsou krabice od pizzy, kam cukroví uložíte jen do jedné vrstvy, takže se vám nerozmačká. Tyto obaly ale nesmějí být použité, protože vanilkové rohlíčky s pizzovým aroma by vám asi moc nechutnaly. Každý druh cukroví byste měli skladovat zvlášť, případně podobné druhy oddělit alespoň pečicím papírem nebo ubrouskem. Pokud pečete také cukroví bezlepkové, uložte ho do samostatné krabice.
Perníčky uložte do keramiky
Na změknutí potřebují několik týdnů perníčky a staročeské zázvorky. Aby se pěkně rozležely, k tomu vám poslouží keramická nádoba, ideálně taková, která se dá přiklopit. K tomu se hodí různé hrnce nebo pekáče. Vnitřek nádoby pečlivě vyložte alobalem, a pak do ní ve vrstvách narovnejte cukroví. Každou vrstvu můžete jemně postříkat rumem. Nejpohodlnější je nalít trochu rumu do nádoby s rozprašovačem. Alobal dejte i na horní vrstvu a celé to přikryjte poklicí. Pokud jste s pečením perníčků zaváhali a máte obavu, že budou tvrdé, můžete vyzkoušet radu našich babiček. Do nádoby dejte půlku jablíčka, z něhož se postupně uvolní šťáva a prostor se tak zvlhčí. Položte ho však až nahoru, pod pokličku, aby se nedotýkalo perníčků, a nezapomeňte ho po pár dnech vyměnit.
Mohlo by vás zajímat
Vanilkové rohlíčky dejte do krabice
Neplněné cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny, linecké apod., narovnejte do plastové dózy, kterou předem pečlivě vyložíte ubrousky nebo papírovými utěrkami. Máte-li k dispozici chladnou místnost, můžete je klidně dát i do papírové krabice. Nezapomeňte rozložit ubrousky i na horní vrstvu a krabici přiklopit víkem. Když potom linecké slepíte nebo cukroví polijete nějakou polevou, měli byste je přendat do papírové krabice, případně plastové dózy, a jednotlivé vrstvy oddělit pečicím papírem tak, aby se vám k sobě nepřilepily. Zavřené krabice opět uložte na temné a chladné místo. Výjimkou jsou sušenky, které mají zůstat křupavé. Toho docílíte tím, že je dáte do plechové dózy, kterou uzavřete a uložíte v nepřetopené, nicméně vytápěné místnosti, třeba na dno skříně v ložnici.
Kokoskám svědčí papírové sáčky
Plastové ani jiné krabice či dózy se nehodí pro uskladňování cukroví, které se připravuje z vaječných bílků, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky. Ty se musí uchovávat v suchu, takže je nejlepší dát vždycky pár kousků do papírového sáčku. Tyto sáčky pak můžete narovnat do velké kartonové krabice. Tak zajistíte, že se k pečivu dostane vzduch a nenavlhnou.
Mohlo by vás zajímat
Nepečené cukroví patří do lednice
Samostatnou kategorií je cukroví nepečené, jako jsou třeba rumové kuličky nebo vosí hnízda. To je nutné uchovávat v lednici, protože se rychle kazí. Uskladňujte ho v plastových dózách s dobře těsnicími víčky, které pro jistotu ještě ze všech stran vyložíte alobalem. Jedině tak zajistíte, aby cukroví „nenatáhlo“ vůně z uzenin a dalších pochutin, s nimiž v ledničce sousedí.
Mohlo by vás zajímat
Zamrazujte jen cukroví bez krému
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29