Čekanka nemusí být hořká! Záleží na uskladnění i přípravě
27. 12. 2021 Životní styl
Přemýšlíte, proč zrovna na přelomu roku se zabýváme čekankou? Patří totiž mezi typickou sezónní zeleninu a její čas přichází právě v lednu. Zpestřete si jídelníček o vynikající a přitom zdravá jídla s čekankou.
Kde se vzala?
Kvete modře a plody, tedy čekankové puky, připomínají čínské (pekingské) zelí. Jejím domovem byl původně sever Afriky, střední Asie a Středomoří. A jak se můžeme dozvědět ve Velké knize o bylinkách, čekanku znali již staří Egypťané a Řekové.17. století se nálev z praženého kořene čekanky používal jako náhražka zrnkové kávy, a to nejprve v Nizozemsku, postupně získávala oblibu i jinde. V zemích rakousko-uherské monarchie se nejvíce rozšířila v 19. století. A protože její latinský název je Cichorium Intybus, je jasné, kde se se pro čekankovou kávu či meltu vzal název cikorka.
Mohlo by vás zajímat
Čekanka je zdravá i dietní
Do jídelníčků se čekanka probojovávala pomalu. Přitom obsahuje mimo jiné velké množství draslíku, vápníku a kyseliny listové a také vitaminy A, B₁, B₂ a C. Je ideální při redukční dietě, protože100 gramů čekanky má pouze 16 kcal, ale vysoké množství vlákniny zasytí a podporuje trávení. Díky močopudným a kyselinotvorným účinkům je čekanka vhodná pro diabetiky a revmatiky. Působí i proti stárnutí, protože bojuje proti volným radikálům. Hlavními evropskými pěstiteli jsou Belgie a Nizozemsko. Čekanka patří mezi tzv. zimní zeleninu, která se pěstuje od října do dubna. Obvykle se na poli zakrývá neprůhlednými plachtami. Tím se zabrání tomu, aby listy zezelenaly a vytvořily tak příliš mnoho hořkých látek. Čekankové puky váží od 100 do 150 gramů, jsou dlouhé 10 až 20 centimetrů a mají rády tmu i po sklizni. Kromě světlé existuje i čekanka červená, radicchio, která je na letmý první pohled podobná červenému zelí. Ovšem výživově i chuťově se blíží spíše čekance obecné.
Mohlo by vás zajímat
Správný výběr a skladování
Nezapomínejte, že čekanka má jedinečnou lehce oříškovou chuť, která je vždy jemně nahořklá až trpká. jak zdůrazňuje web kuechengoetter.de, při nákupu čekanky je nejdůležitějším znakem čerstvého a zralého salátu jeho vrchní část. Hlava musí být pevná, jednotlivé listy na špičkách světle žluté – ty jsou nejchutnější. Čím zelenější jsou listy, tím je salát hořčejší. Čekanku je třeba ihned po zakoupení zabalit do vlhké papírové utěrky a uložit do chladničky. Tam vydrží zhruba týden, zejména pokud je v temnu a na jednom místě. Zbytečně s ní nehýbejte a nepřemisťujte ji. Špičky listů by pak ztmavly a uvolnily hořké látky.
Zdravý salát
A teď se můžete pustit do přípravy salátu! Není třeba se bát, je to úplně jednoduché. Nejprve částečně vyřízněte tvrdý stonek, který je hořký. Po odstranění stonku jdou jednotlivé listy snadno oddělit. Omyjte je studenou vodou nebo namočte asi na 30 minut do vlažné vody nebo mléka –zjemní se tak chuť a odstraní hořkost. Čekankové listy nakrájené na jemné proužky jsou výborné nejen v čerstvých zeleninových salátech, hodí se i do těch ovocných, ideálně se šťavnatým jablkem či pomerančem.
Čekanka v teplé kuchyni
Do hrnce s vodou přidejte špetku cukru a trochu citronové šťávy, aby se ztratily hořké látky a zachovala se barva. Mimochodem, čekanka by nikdy neměla přijít do styku se železnými hrnci nebo mísami, protože by zčernala. Pečená čekanka je vhodná jako příloha k rybám nebo dušeným masům. Čekankový puk překrojíme napůl, orestujeme na pánvi, vložíme do pekáčku, zalijeme hrnkem kuřecího nebo zeleninového vývaru a asi 15 minut pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Můžeme ji připravit jako hlavní jídlo plněnou nebo se šunkou a sýrovým přelivem chutná také v kombinaci s kuřecím masem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Pečené kuře 3x jinak: Na maďarský způsob, s citronem a česnekem nebo jako bažant
Bílá káva od babičky: Tradiční Melta za války nahradila to, co nebylo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32