Panna cotta byla hitem Prostřena: Jak připravit známý italský dezert, aby vypadal jako z restaurace
2. 4. 2022 Vaření
V pátečním díle pořadu Prostřeno slavila úspěch se svým dezertem panna cotta soutěžící Simona Postková. Není divu, tento italský dezert je zkrátka sázkou na jistotu. Vždyť co může být lepšího než kombinace sladkého smetanového krému a lehce nakyslé ovocné omáčky?
Panna cotta může mít mnoho příchutí
Panna cotta může být ve skleničce zalitá ovocným přelivem, v pohárku s ovocem vespod nebo může mít podobu bábovičky vyklopené na talíř a zalité omáčkou z ovoce. Do smetanového krému se totiž přidává želatina, která zajistí jeho ztuhnutí a dodá mu tu správnou konzistenci pro panna cottu typickou. Původní verze je jen smetanová, doplněná špetkou vanilky, krém ovšem může mít i různé příchutě, třeba čokoládovou, kávovou, skořicovou nebo karamelovou.
V každém případě jde o jeden z nejslavnějších italských dezertů, který co do popularity zdatně soupeří s tiramisu. Dezerty si jsou ostatně trochu podobné, spojuje je totiž úžasná chuť tučné smetany, která zajistí, že se vám dezert bude přímo rozplývat na jazyku. Předností panna cotty navíc je, že není extrémně sladká, ale příjemně jemná a hladká.
Mohlo by vás zajímat
Originální moučník ze severní Itálie
Dezert pochází původem z italského Piemontu – oblasti na severozápadě Itálie. Ta tradiční piemontská panna cotta obsahuje smetanu, mléko, cukr, vanilku, želatinu, rum a marsalu nalitou do formy s karamelem. Podle jiných verzí má být originální panna cotta broskvová a bez ozdob. Pokud byste název panna cotta přeložili z italštiny, zjistili byste, že znamená prostě a jednoduše vařená smetana.
Smetana je ostatně v celém dezertu nejdůležitější a v některých verzích ovoce i zcela chybí. Bábovička může být přelita klidně i rozehřátou čokoládou nebo karamelem. Přesto máme v této podobě panna cottu nejvíc zafixovanou, hlavně tedy s jahodami, malinami nebo lesními plody. Kontrast bílého dezertu s červenou ovocnou omáčkou se prostě na talíři vyjímá nejlépe.
Mohlo by vás zajímat
Jak pracovat se želatinou
Příprava panna cotty je poměrně jednoduchá, jediné, co by vám mohlo dělat starosti, je želatina, která se do krému přidává a zajistí, že budete moci vyklopit pěknou smetanovou bábovičku. Nejdůležitější je, aby měla tu správnou konzistenci, nebyla příliš tekutá, ale nebyla ani tuhá jak gumový medvídek.
Jinak ale v panna cottě nemusíte hledat žádnou vědu – jde vlastně jen o smetanu svařenou s cukrem a pak smíchanou s nabobtnalou želatinou. Použít můžete mletou i plátkovou. Při práci se želatinou doporučujeme se řídit návodem na obalu – mletá je na přípravu jednoduší, jen ji necháte nabobtnat a pak ji rozpustíte. Plátkovou musíte nejprve namočit, pak vymačkat a teprve poté rozpustit.
Aby šla panna cotta vyklopit
Misky, do kterých budete krém lít se doporučuje propláchnout studenou vodou – dezert pak půjde lépe vyklopit. To hlavní, na co je třeba při přípravě panna cotty myslet, je dostatečně dlouhé chlazení. Klidně ji nechte v ledničce až šest hodin nebo nejlépe přes noc, aby se vám pak na talíři neroztekla. Pokud by vám bábovičky nešly vyklopit, ponořte na chvilku mističky do horké vody. Pak už půjdou vyklopení snadno. A pokud by to přece jen nešlo, klidně servírujte panna cottu v mističkách.
Zkuste panna cottu z Prostřena
Navzdory snadné přípravě ale panna cotta vypadá velmi efektně a sklidíte s ní úspěch. Základní verze je vždy stejná, záleží pak jen na vás, jak dezert ochutíte. Pokud si panna cottu chcete vyzkoušet, pusťte se do její přípravy třeba právě podle receptu z pořadu Prostřeno. Jak na to? Budete potřebovat: 4 plátky želatiny, 500 ml šlehačky 35%, 70 g cukru krystal, 1 vanilkový lusk, 200 g jahod, 100 g malin, 1 lžíci medu, 1 lžíci limetkové šťávy a ovoce na ozdobu.
Příprava: Plátky želatiny nejprve namočte do studené vody, aby změkly a mírně nabobtnaly. Smetanu, cukr a semínka vanilkového lusku dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá na požadovanou teplotu, odstavte rendlík z plotny. Nabobtnalou želatinu vyždímejte a pečlivě rozmíchejte v ohřáté smetaně. Směs nalijte do servírovacích mističek, které pak nejlépe přes noc umístěte do ledničky. Minimálně však na 4–5 hodin. Rozmixujte všechny ingredience na ovocný přeliv, kterým pak přelijete ztuhlé panna cotty. Nakonec vše ozdobte čerstvými jahodami a malinami.
Zdroje informací:
Lacucinaitaliana.com
Regione.piemonte.it
Anna Del Conte, Gastronomy of Italy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak připravit pravé tiramisu? Zapomeňte na rum, Granko i pomazánkové máslo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 4 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 10 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská