Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tvaroh
Zdroj: Freepik, freepik

Tvaroh je základní surovinou mnoha pomazánek, dezertů, náplní i dipů, které děti milují. Kromě toho, že si na výrobcích z tvarohu pochutnají, je tato ingredience přínosná zejména díky vysokému obsahu vápníku a bílkovin, které zvláště v raném věku potřebuje každý. Poradíme vám, jak si jednoduše vyrobit tvaroh v domácích podmínkách.

Jak vzniká tvaroh?

Tvaroh je mléčný výrobek, který vznikne vysrážením mléčné bílkoviny (kaseinu) za přispění živých kultur. Velmi zjednodušeně se dá říci, se se jedná vlastně o nezralý sýr z kravského nebo kozího pasterizovaného mléka. Jde o ryze přírodní produkt se specifickou nakyslou chutí, který dle způsobu výroby a výsledné konzistence může být měkký a krémový, jenž se běžně používá na pomazánky, dezerty či dipy, nebo tvrdý, určený ke strouhání. Ten je velmi oblíbený například k ovocným knedlíkům, vařeným bramborám nebo těstovinám připravovaným nasladko.

Výroba domácího tvarohu

Vytvořit si v domácích podmínkách lahodný tvaroh se sice zdá jako složitý úkol, ve skutečnosti jde ale o velmi jednoduchý postup, který vyžaduje pouze čas, nepřilnavý hrnec, vařečku, cedník, plátýnko, mísu a kuchyňský teploměr. Čas záměrně uvádíme jako první, protože toho je potřeba nejvíce.

Na výrobu přibližně 160 - 200 g domácího tvarohu budete potřebovat 1 litr mléka. Aby se tvaroh povedl, je třeba mléko pořídit čerstvé (nikoli trvanlivé), pasterizované, a pokud připravujeme tvaroh pro děti, tak plnotučné. A jak na výrobu tvarohu?

  1. Po dobu 1 – 3 dnů nechte mléko zkysnout na teplejším místě. Tato doba velmi závisí na tom, jaká teplota je v místnosti. Při větším teple se proces urychlí. Správný okamžik poznáte tak, že se na okrajích začne oddělovat syrovátka a mléko má konzistenci asi jako kefír.
  2. Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým povrchem a pomalu zahřívejte na 40 °C. Po pár minutách se začne tvaroh oddělovat od syrovátky. Budete-li chtít výsledný tvaroh tvrdší konzistence, zahřejte mléko na 55 – 60 °C.
  3. Odstavte z tepla a nechte mírně zchladnout. Poté na mísu položte cedník vyložený čistým plátýnkem, přeceďte a nechte z tvarohu vykapat syrovátku. Tu rozhodně nevylévejte, níže vám poradíme, jak ji využít.
  4. Chcete-li tvrdší tvaroh, zabalte jej do plátýnka a v cedníku zatižte závažím.

Jak na domácí tvaroh pro nedočkavé?

Existuje i rychlejší postup výroby tvarohu v domácích podmínkách. Kromě 1 litru mléka budete potřebovat ještě šťávu z poloviny citronu. Je však třeba počítat s tím, že výsledný produkt a syrovátka bude kyselejší, než v případě předchozího postupu.

  1. Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým povrchem a zahřejte na 40 °C.
  2. Přimíchejte citronovou šťávu. Téměř okamžitě se mléko začne srážet a tvořit hrudky. Mléko se v této chvíli rozdělí na tvaroh a syrovátku.
  3. Stejně jako v předchozím postupu odstavte, nechte zchladnout a přeceďte přes plátýnko.

Využití syrovátky

Syrovátku zbylou po výrobě domácího tvarohu či jiných mléčných výrobků rozhodně nevyhazujte. Přišli byste tak o vynikající zdroj bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Nesedí-li vám chuť syrovátky na samotné pití, zkuste třeba upéct chléb se syrovátkou, přidat ji do smoothie, koktejlu, pomazánky nebo salátu pro okyselení. Skvěle se hodí do kyselých polévek, jako jsou kulajda, krkonošské kyselo nebo polévka z podmáslí a syrovátky.

Na co použít domácí tvaroh

Tvaroh vyrobený doma má stejné vlastnosti, jako ten kupovaný, proto i použití je identické. Skvěle se hodí na zdravé, lehké dezerty, ovocné knedlíky, nejrůznější pomazánky, dipy k masu i zelenině, mnoho lidí nedá dopustit na brambory vařené ve slupce, omaštěné máslem a posypané čerstvým tvarohem. Už jste vyzkoušeli lahodnou tvarohovou zmrzlinu?

Domácí tvaroháček

Kupované tvarohové dezerty jsou obvykle plné cukru, barviv a dalších přísad, které ve větším množstvím nejsou pro děti vůbec vhodné. Teď už víte, jak snadné je doma vyrobit tvaroh a můžete se směle pustit do oblíbeného dětského dezertu – tvaroháčku. Budete potřebovat 250 g tvarohu, 200 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr a 1 lžičku medu. Jak na to?

Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a doslaďte medem podle chuti. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do tvarohu, aby tvaroháček zůstal hezky nadýchaný. Přidat můžete také rozmixované ovoce (jahody, borůvky, meruňky,…) a získat tak nespočet variant zdravého tvarohového dezertu.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více