Tipy na perfektní oslavu Silvestra i vstup do nového roku!
25. 12. 2014 Vaření
Konec roku se blíží a s ním i tolik očekávané silvestrovské oslavy. Ať už jste se příchod nového roku rozhodli přivítat bujarou párty se svými přáteli, nebo v klidu doma u televize, máme pro Vás skvělé tipy, které Vám poslední den roku zaručeně zpříjemní.
Konec roku se blíží a s ním i tolik očekávané silvestrovské oslavy. Ať už jste se příchod nového roku rozhodli přivítat bujarou párty se svými přáteli, nebo v klidu doma u televize, máme pro Vás skvělé tipy, které Vám poslední den roku zaručeně zpříjemní.
Hlavní roli při silvestrovských oslavách hraje nejen dobrá zábava, ale také vynikající občerstvení. Dobré jídlo a pití se postarají o příjemnou atmosféru celého dne i večera, a proto není divu, že si na silvestrovském pohoštění dáváme tolik záležet. A přesně z toho důvodu Vám přinášíme recepty na ty nejlepší silvestrovské pochoutky, které učarují nejen Vás, ale i všechny Vaše hosty. Nejenže si na nich skvěle pochutnáte, ale díky jejich složení se nebudete muset bát 1. ledna stoupnout na váhu! Tak pojďme na to!
Než se pustíme do příprav, seznamte se se Šmakounem – unikátním českým výrobkem, který vzniká tepelnou úpravou čistého vaječného bílku. Šmakoun se tak může pochlubit naprosto jedinečnými výživovými vlastnostmi – neobsahuje žádný cukr, tuk, ani cholesterol a má velmi nízkou kalorickou hodnotu i glykemický index. Vedle toho je velmi bohatým zdrojem kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, která je pro naše zdraví nezbytná. Šmakoun má velmi univerzální užití – hodí se pro přípravu nejrůznějších jídel teplé i studené kuchyně. Přidáním Šmakouna lze pokrmy výrazně odlehčit, obohatit o zdravou bílkovinu a navíc snížit jejich kalorickou hodnotu.
O univerzálnosti Šmakouna jsme Vás přesvědčili v minulém článku Pečení cukroví je tu! A my známe hit letošních Vánoc!, v němž jsme Vám přinesli recepty na lahodné cukroví s tradiční chutí, ale znatelně vylepšenými výživovými hodnotami. Právě v tento čas však Šmakoun boduje při přípravě silvestrovského pohoštění – neváhejte a přesvědčte se o jeho kvalitách sami!
Vypečené tousty
SUROVINY:
- 4 fitness bagetky
- 2 mozzarelly
- 200g Šmakouna s hlívou
- 250g žampionů
- 1 větší cibule
- 150g rajčatové passaty
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička provensálského koření
- bazalka
POSTUP: Cibuli si pokrájíme najemno a necháme zpěnit na lžíci oleje. Přidáme očištěné žampiony na kostičky a restujeme 2-3 minuty. Odstavíme z ohně a opatrně vmícháme nakrájený Šmakoun. Bagetky si rozkrojíme, potřeme passatou, kterou jsme ochutili česnekem a kořením. Rozdělíme na ně směs, navrch položíme plátky mozzarelly a dáme zapéct na 10 minut do trouby při 220°C, nejlépe s funkcí gril. Dozdobíme čerstvou bazalkou.
Tatarák
SUROVINY:
- 50 g Mexického Šmakouna nastrouhaného najemno
- 1/2 cibule nasekané na drobné kostičky
- 1 lžička sladké papriky
- necelá lžička drceného nebo mletého kmínu
- pepř podle chuti
- 1 kávová lžička worchestru
- 1 lžička hořčice
- 2 lžičky kečupu
- 1 lžička soli
- česnek, pečivo (toasty, chléb)
POSTUP: Všechny suroviny důkladně promícháme a vytvoříme kompaktní směs. Tu necháme asi dvě hodiny vychladit a pak podáváme k očesnekovaným topinkám nebo toastům.
Párky v těstíčku
SUROVINY:
- 100 g Šmakoun MEXICO – nastrouhat najemno
- 100 g hladké mouky ( špaldové)
- 100 g polohrubé mouky
- 100 ml mléka polotučného
- 50 ml oleje
- 20 g droždí (polovina obvyklé kostky)
POSTUP: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Droždí do těsta jen rozdrobíme, nenecháváme kynout zvlášť. Těsto zpracujeme, vyválíme a nakrájíme na proužky.
Párky Šmakoun nakrájíme, obalíme těstem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova.
Tip: Těsto je vhodné i na slané tyčinky, které můžeme sypat sezamem, kmínem, sýrem.
…a zde je krátká rekapitulace některých předností silvestrovských pochoutek se Šmakounem:
- Vynikající, tradiční chuť
- Vysoký podíl kvalitní bílkoviny
- Nízká kalorická hodnota
- Nízký glykemický index – pokrmy Vás zasytí na delší dobu
- Nižší podíl cukru, tuku a cholesterolu
Zařaďte Šmakouna do svého jídelníčku nejen na Silvestra, ale i po celý rok a všechna Vaše předsevzetí o zdravém stravování a hubnutí se rázem začnou plnit!
Vyzkoušejte i další výrobky Šmakoun – mezi nejžádanější patří přírodní a ochucené plátky Šmakoun, kakaooříškový krém Šmakoun a hotové produkty – Párek Šmakoun a Karbanátek Šmakoun. Inspiraci na vaření z těchto dobrot pak najdete v kuchařkách, které si můžete zdarma stáhnout, nebo na facebookových stránkách přímo od uživatelů a milovníků Šmakouna :)
Výrobky Šmakoun jsou k dostání po celé České republice – v obchodních sítích Kaufland, Makro a Tesco, v Globusu, Bille, Albertu, v obchodech se zdravou výživou a ve fitness/wellness centrech.
Více informací najdete na www.smakoun.eu!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
8 tipů pro zahušťování polévek a omáček: Vyzkoušejte to s námi
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vyzkoušejte pět tipů pro ještě lepší sladké pečení. Poradíme začátečníkům, jak snadno vykouzlit výborné moučníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Komentáře