Holka u plotny radí: Bleskové svatomartinské rohlíčky voní ořechy a rumem. Na stole jsou do hodinky
9. 11. 2023 Vaření
Svatomartinské posvícení je za dveřmi a sladké křehké rohlíčky k němu dozajista patří. Pokud spěcháte nebo si na kynuté pečivo netroufáte, můžete udělat rohlíčky i jinak. Jednoduše, rychle a taky chutně!
Svatomartinské rohlíčky v historii
Jak už jsme psali dříve a jak ví každá zkušená hospodyňka, ke svatému Martinovi, respektive ke svatomartinskému posvícení patří kromě pečené husy svatomartinské rohlíčky. Sladké křehké pečivo má připomínat podkovy bílého koně známého světce, na kterém by podle pověstí měl svatý Martin každý rok přinášet první sněhové vločky.
Svatomartinské rohlíčky se dříve dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci. Tvar měl kromě koňských podkov připomínat i rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo.
Tradičně se rohlíčky připravovaly a stále připravují z kynutého těsta. Nadýchané kynuté rohlíčky nedávno na svém facebookovém účtu ukázala třeba moderátorka Laďka Něrgešová. O rohlíčcích z nekynutého těsta jsme pro změnu psali nedávno zde. Dnes ale máme nabídku rohlíčků, které zvládne i naprostý začátečník, nebo ten, kdo chce něco upéct rychle a spěchá.
Rohlíčky z listového těsta jsou neskutečně rychlé na přípravu, s vláčnou ořechovou náplní provoněnou vanilkou a rumem pak chutnají fantasticky. Tak honí-li vás čas a mlsná, určitě je vyzkoušejte.
Mohlo by vás zajímat
Bleskové svatomartinské rohlíčky
Na rohlíčky budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, trochu skořice a vanilky, 100 ml horkého mléka, cukr a rum dle potřeby.
Jak na to? Listové těsto nakrájejte na trojúhelníky. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Mleté ořechy přelijte vroucím mlékem, přidejte dle chuti cukr a trochu skořice a vanilky. Nádivku dochuťte rumem tak, aby byla stále dostatečně hustá.
Podle potřeby ji lze naředit trochou mléka, nebo zahustit strouhanými piškoty či ořechy.
Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je. Trojúhelníky těsta naplňte nádivkou a zaviňte jako rohlíčky. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pokud chcete, posypte plátky mandlí. Pečte zprudka v rozehřáté troubě, dokud rohlíčky nezezlátnou.
Hotové nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
Beznoska je prvním z vybraných pražských… Číst více
Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným… Číst více
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Kyseláč z Hostivaru H1 patří ke skutečným pivním hvězdám
Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na… Číst více
Jak si doma vyrobit ledovou tříšť. Osvěžující nápoj plný ovoce a ledu je skvělý během parných dnů
Ledová tříšť je velmi studený nápoj s rozmixovanými kusy ledu a různými ovocnými příchutěmi. Podobně jako ovocný sorbet neobsahuje mléčnou složku,… Číst více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Zmrzlina z melounu je tak snadná na přípravu, že s ní mohou pomoci i malé děti. Po vykrojení ze zelené slupky je totiž nutné vydloubat z dužiny černá… Číst více
Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Horké letní dny si žádají pořádně ledové osvěžení… Číst více
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
Meloun je tykvovitá zelenina, ale většina lidí ho zařazuje mezi ovoce. Jeho sladká šťavnatá dužina je přímo předurčena k tomu, aby se z něj… Číst více
Jak připravit melounovou tříšť, která vás perfektně osvěží? Videonávod vám poradí
Meloun nejčastěji jíme jen tak samotný, ale dá se připravit na různé způsoby. V létě je velmi oblíbená ledová tříšť z melounu, která perfektně osvěží… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta bez kynutí: S ořechovou náplní chutnají výtečně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit voňavou ořechovou náplň pro sladké pečení. Koláče, záviny či pletence s ní chutnají dokonale
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka