Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skřivani nití obmotaní: Vepřové roládky plněné zelím jsou neuvěřitelně šťavnaté, lehce pikantní a hotové za chvíli
Zdroj: Toprecepty

Španělské ptáčky zná každý, už jste ale slyšeli o skřivanech? Jde o podobné masové roládky, tyto jsou ale z vepřového masa a navíc plněné zelím a místo párečku klobásou. Díky tomu jsou nádherně šťavnaté, papriková klobása jim navíc dodá lehkou pikantnost. 

Vepřové se zelím v jednom balení

Masopust sice skončil, pokud ale nepatříte k těm, kteří plánují dodržovat půst, proč si nedopřát stále nějakou dobrotu z vepřového? Období zabijaček ostatně stále pokračuje a masová pečínka přijde vhod nejen na sváteční oběd. Na skřivanech je pak úžasné, že máte všechno pěkně v jednom balení a nemusíte zvlášť dusit zelí, neboť se balí do masa a peče přímo s ním. Maso tak zelí rovnou krásně dochutí. 

Skřivani nebo španělské ptáčky?

Podobnost pokrmu se známějšími ptáčky je daná nejen tím, že jde o podobné závitky, ale i názvem. Říká se, že španělské ptáčky jej prý získaly podle podobnosti s malým oškubaným ptáčkem, což by vlastně mohlo platit i pro skřivany. Stejně jako je ale původ španělských ptáčků záhadou a jedinou jistotou v jejich případě je to, že rozhodně nejde o španělskou specialitou, ani o skřivanech se toho mnoho neví. Někdy se tak dokonce tak označuje i úplně jiný pokrm – tedy vepřové maso pečené v sádle

Výborná vepřová pečínka

Skřivani v podobě závitků jsou ovšem běžnější. Maso se na rozdíl od španělských ptáčků nedusí, ale peče a používá se většinou vepřové.  I zde je to ovšem nejednoznačné, neboť skřivani existují i zbojničtí a to je vlastně taková variace právě na španělské ptáčky. Máte-li ale rádi klasické vepřové pečínky, určitě vám zachutnají právě skřivani se zelím

Skřivani z mletého

Na závitky je nejvhodnější bůček, který obsahuje dostatek tuku. Ten je jak známo nositelem chuti a výsledná pečínka je pak krásně šťavnatá. Místo bůčku můžete případně použít i krkovici. Roládky se mohou připravovat i z vepřového masa mletého. Takovým se říká luhačovičtí skřivani.

V tomto případě je možné hledat vzor ve slavné kuchařce M. D. Rettigové, v níž je recept na tzv.  „špaňhelské ptáčky“ v podobě zelných závitků plněných mletým vepřovým masem, ochuceným citronovou kůrou, novým kořením a hřebíčkem. Takže i zelí jde zde zastoupeno. 

Jak na skřivany se zelím a klobásou?

Dostali jste na vepřové závitky chuť a rádi byste vyzkoušeli v kombinaci se zelím? To můžete podle následujícího receptu. Bez ohledu na to, zda jim budete říkat skřivani nebo jen závitky, vynikající jsou s pečeným či šťouchaným bramborem, ale klidně si k nim můžete dát i knedlík. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 plátky vepřové krkovice, 1 sklenici sterilovaného zelí nebo 1 balení kysaného, 1-2 nožky pikantní klobásy, 150 ml bílého suchého vína, hořčici, 6 kuliček jalovce, 1 lžičku mleté papriky, 1 kostku drůbežího bujónu, sůl, pepř a olej nebo sádlo. 

  1. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý dejte trochu okapaného zelí (pokud používáte kysané, raději jej opláchněte, aby nebylo moc kyselé), kousek klobásy a zaviňte. Závitky ovažte nití, aby se nerozmotaly. 
  2. Na pánvi rozehřejte olej a závitky na něm zprudka opečte. Zbylé zelí promíchejte s nakrájenou zbylou klobásou a dejte do sádlem vymazaného pekáčku. Přidejte jalovec, zalijte vínem a troškou vody s rozpuštěným bujonem.
  3. Vložte opečené závitky i s výpekem, v kterém jste rozpustili papriku, a pečte v předehřáté troubě doměkka. Můžete zvolit i pomalé pečení při nižší teplotě.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i tyto bůčkové závitky podle našeho video receptu.  

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více