Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající tvarohová bábovka: Tvaroh dodá vláčnost a šťavnatost, nadýchaný moučník je přitom snadný a chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, Sisinka Sisi

Máte rádi bábovku? Není ale bábovka jako bábovka. Záleží na tom, jaké těsto na její přípravu využijete. Výhodou té z tvarohového těsta je to, že rozhodně není "dusivá". A bez problémů ji můžete zkrášlit třeba kakaovým mramorováním.

Vláčná tvarohová bábovka

Bábovka patří v našich končinách mezi nejoblíbenější dezerty. Připravujeme ji na nespočet chutí a variant. Bábovky většinou jsou velmi snadné a rychlé. Tvarohová bábovka je jednou z těch, které pečeme nejraději. Je totiž krásně vláčná. 

Ingredience na tvarohovou bábovku 

Jak to u bábovek bývá, je základem pořádná příprava formy. Jestliže nemáme silikonovou, musíme ji důkladně vytřít máslem a vysypat moukou (kokosem, strouhankou nebo třeba mletými oříšky). 

Dalším důležitým bodem přípravy je výborné těsto. Do tvarohového patří kromě tvarohu ještě tuk, kterým může být máslo nebo olej. Těsto mícháme ze žloutků, cukru, mouky (polohrubé) a prášku do pečiva. Pak ho nadlehčíme pevným sněhem z bílků. 

Vylepšení bábovky

Těsto na tvarohovou bábovku můžeme vylepšit tím, že ji provoníme rumem, přidáme nasekané oříšky, hodí se i spařené rozinky nebo rozinky namočené v rumu. Pokud by se nám nelíbila jednobarevná bábovka, můžeme i tu tvarohovou vylepšit tak, že k části těsta přidáme lžíci kakaa a dobře ho v něm promícháme. Střídavým nalíváním obou těst pak získáme krásný mramorový vzor. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Vynikající tvarohová bábovka

Na tvarohovou bábovku si připravte: 250 g másla nebo hery, 4 vejce, 250 g cukru, 1 tvaroh, 2 lžíce rumu, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru, tuk na vymazání formy a mouku na vysypání formy.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nebo heru dejte do mísy, přidejte žloutky a cukr a vše vyšlehejte. Pak přidejte tvaroh, rum, citronovou kůru a pořádně směs promíchejte. Prosijte k tomu mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a na závěr ho opatrně vmíchejte do těsta.

Těsto vlijte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy. Formu vložte do předehřáté trouby a po 10 minutách pečení snižte teplotu na 180 °C a dopečte pomalu. Jestli je tvarohová bábovka upečená, vyzkoušejte vpíchnutím špejle. Po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta, v opačném případě formu vraťte do trouby na dopečení. Nechte chvíli vystydnout, až pak bábovku vyklopte

Náš tip: Upečte si výbornou hrníčkovou tvarohovou bábovku podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více