Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Barvení vajíček nemusí být vždy úplně tradiční.
Zdroj: Pexels, artinfood

Barvení vajíček je tradice, která se datuje tisíce let zpět. Původně byla spojena s různými jarními oslavami a rituály, avšak dnes neodmyslitelně patří k Velikonocům. Způsoby barvení používá každá rodina odlišné, ale není od věci se přiučit i nějaký nový. Třeba ten, díky němuž vytvoříte vajíčka s mozaikou.

Tradice stará desetitisíce roků

Barvení vajíček jako symbol nového života je tradice, která má kořeny hluboko v historii. První zaznamenané zdobené vajíčko je pštrosí vejce s rytinami z doby před 60 000 lety, nalezeno bylo v Africe. Křesťanská tradice barvení vajíček na Velikonoce začala pravděpodobně v raném středověku.

Způsoby zdobení

V současnosti bereme barvení vajíček jako nedílnou součást oslavy Velikonoc, navíc slouží i jako rodinná zábava, které se rády účastní i děti. V některých kulturách jsou velikonoční vajíčka zdobena velmi složitými vzory, například ukrajinské pysanky, jsou vytvářeny pomocí voskové batiky. Jde o techniku, při níž se na vajíčko nanášejí vzory voskem před barvením. Po obarvení se vosk odstraní a odkryjí se bílá nebo jinak obarvená místa.

Existuje i rýžová metoda, při níž se vajíčko umístí do sáčku s rýží a několika kapkami potravinářské barvy, sáček se zatřese a vajíčko tak získá zajímavý mramorový efekt.

Čím barvit

Tradičně se vajíčka barvila přírodními barvivy, jako jsou cibulové slupky (pro hnědou), červená řepa (pro růžovou), špenát (pro zelenou) a kurkuma (pro žlutou). Dnes jsou často používány i umělé barvy pro pestřejší a jasnější efekt.

Téměř každá země má své vlastní tradice a způsoby, jak slaví Velikonoce a jak barví vajíčka. V Řecku a dalších pravoslavných zemích jsou vajíčka tradičně barvena do červena, aby symbolizovala Kristovu krev.

Na instagramovém profilu sos_kuhinja_kitchen se ovšem objevila zajímavá a netradiční metoda, která za použití klasických nylonových ponožek, zelí, cibule a česnekových slupek dokáže vytvořit vajíčka pokrytá krásnou kresbou.

Velikonoční vajíčka s mozaikou

Na výrobu jedinečného velikonočního symbolu budete potřebovat: 800 g červeného zelí, vodu, cibuli, slupky od česneku a cibule, 6 vajec, 6 nylonových ponožek, provázek, 1 lžíci soli a 3 polévkové lžíce octa.

Jak na to?

  1. Zelí nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce a zalijte vodou, aby bylo ponořené. Na středním ohni vařte 20 minut.
  2. Mezi tím si do misky nastříhejte slupky ze dvou cibulí a jednoho česneku.
  3. Vejce namočte do vody a ihned obalte ve slupkách. Poté je vložte do ponožek, které obalíte kolem celého vajíčka, a na spodní straně utáhněte. Zavažte provázkem, aby ponožky nepovolily. (Využít můžete i starší punčocháče, které nastříháte a zavážete z obou stran.)
  4. Do hrnce s vařícím se zelím přidejte lžíci soli a ocet.
  5. Opatrně do zelí ponořte vejce v ponožkách a na mírném ohni vařte 10 minut.
  6. Poté vypněte oheň, nebo hrnec odstavte mimo plotnu a nechte hodinu chladit. Následně vejce vyndejte a odstraňte ponožky a přichycené slupky z cibule a česneku.
  7. Vejce opatrně potřete olejem, aby vynikly barvy, které při vaření na krásné velikonoční ozdobě vznikly.

Náš tip: Po Velikonocích si můžete z vajíček podle našeho videoreceptu připravit skvělou tlačenku:

Zdroje informací:

wikipedia.org - Easter egg

southernliving.com - Why Do We Dye Easter Eggs?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více