Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Zdroj: Toprecepty

Blíží se čas pečení mazanců. Tyhle nadýchané bochánky skvěle doplňují rozinky. Ovšem, kolik jich tam dát, kdy přesně je přidat a které jsou ty nejlepší, na to jsme se zeptali cukráře Josefa Maršálka. Ten přidal i další užitečné tipy, které se u velikonočního pečení neztratí.

Mazanec jako velikonoční delikatesa

Mazanec společně s beránkem nesmí na Velikonoce chybět v žádné rodině. Populární kynuté pečivo ve tvaru bochánku je takovou jarní obdobou vánočky. Těsto na něj je však trochu jiné - po dlouhém půstu, který předcházel velikonočním dnům, si lidé chtěli hlavně dopřát, proto do něj dávali samé dobré věci jako smetanu, hodně vajec, mandle, někdy i kandované ovoce a samozřejmě rozinky.

Právě ty dodají mazanci sladkost, šťavnatost a obyčejné kynuté těsto společně s mandlemi příjemně oživují. 

Co s rozinkami v mazanci?

Možná si říkáte, že přidat rozinky do mazance není žádná věda. Stejně jako má pečení mazance nějaká svá pravidla, která je třeba dodržet, jsou i jistá doporučení týkající se rozinek. Zeptali jsme se proto populárního cukráře Josefa Maršálka, jak to s těmi rozinkami vlastně je a co s nimi před přidáním do mazance dělat. 

  • Kolik dát rozinek do mazance? To záleží samozřejmě hlavně na vaší chuti. Ale  Josef Maršálek radí nešetřit. Obecně platí, že bychom měli použít 250 g rozinek na 1 kg mouky.
  • Namáčet rozinky předem do rumu, nebo ne? Rozinky, coby sušené hroznové víno, obsahují hodně cukru, který v nich začne časem krystalizovat a ovoce je tak někdy tvrdé a vysušené. Proto se ještě před přidáním do těsta máčejí do rumu nebo jiné tekutiny (šťávy, čaje).
    To ale Josef Maršálek nedoporučuje. „Těsto tím může řídnout a pokud se rozinky špatně osuší, není pak těsto kompaktní,“ vysvětluje pro Toprecepty. Pokud byste ovšem na rumovém aroma trvali, ovoce po namáčení sceďte a pořádně osušte na kuchyňské papírové utěrce. 
  • Jaké rozinky do těsta použít? Josef Maršálek doporučuje ty nejlepší, jaké si můžeme dovolit. K nejznámějším patří světlé sultánky, cukrář doporučuje i korintky, jež jsou tmavší a mají výraznou chuť. 
    Sušené plody je samozřejmě lepší použít nesířené, tedy ty, které nebyly ošetřeny siřičitany, aby si zachovaly původní barvu. Ovoce ošetřené siřičitany sice vypadá výstavně, některým citlivější lidem nebo alergikům může způsobit zdravotní problémy. 
  • Jak rozinky předem připravit? To, že budou rozinky krásně rozprostřené po celém mazanci si můžete pojistit tím, že je před přidáním do těsta zlehka obalíte v mouce.
  • Kdy rozinky do těsta přidat? Rozinky byste rozhodně neměli do těsta dávat hned na začátku. Josef Maršálek říká: „Rozinky vmíchejte úplně nakonec, aby se při hnětení těsta nerozdrtily na kaši.“

Náš tip: Celý mazanec si můžete upéct podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více