Co dělat v karanténě? Naložte si hermelíny! Jak na to, aby chutnaly jako z vaší oblíbené hospody?
18. 11. 2020 Tipy a triky
Nakládaný hermelín je hospodská klasika, která dokáže posezení u piva dotáhnout k dokonalosti. Škoda, že momentálně si na to pivo s přáteli zajít nemůžeme. To ale neznamená, že si musíme odpustit i tuhle v oleji a koření vymáčenou pochutinu. Sýr s bílou plísní je totiž možné naložit i doma, a to velmi snadno. Řekneme vám, jak na to - krok za krokem.
Nakládaný hermelín do každé spíže
Vychlazené, napěněné pivečko je lahůdkou samo o sobě, ale někdy mu k dokonalosti pomůže něco na zakousnutí. Typicky hospodskou dobrotou je nakládaný hermelín, který si velmi snadno můžete vyrobit i doma. Pro nakládaný hermelín platí, že tisíc lidí má tisíc receptů, čím ho kořenit a jak dochucovat, ale ten základní recept je vždy stejný a prostý...
Co budeme potřebovat:
- 4 hermelíny (může být i camembert)
- 1 větší cibule
- 8 - 10 stroužků česneku
- řepkový olej
- papričky - chilli nebo kozí rohy
- koření - grilovací nebo paprika, k tomu nové koření a bobkový list
Mohlo by vás zajímat
Postup:
1. Hermelíny nakládáme ve větších uzavíratelných nádobách, mohou být plastové, lepší jsou ale velké skleněné zavařovačky, které navíc musí být sterilizované a suché. Je to kvůli zamezení přenosů bakterií. Pozor! I bylinky a papričky, které budete přidávat do oleje, v němž se sýry budou koupat, musíte nejprve umýt a osušit, a to ze stejného důvodu.
2. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na plátky. Hermelíny vyjmeme z obalů a každý z nich podélně rozřízneme. Poté sýry posypeme grilovacím kořením nebo mletou paprikou, může být sladká i pálivá. Následuje cibule, utřený česnek, a pak hermelíny zase spojíme přiklopením jedné poloviny na druhou.
Mohlo by vás zajímat
3. Připravené sýry naskládáme do nádoby. Tip: Když sýry naskládáme dovnitř, s nádobou mírně bouchneme o linku, čím odstraníme přebytečný vzduch, kvůli kterému by se pak hermelíny mohly kazit. Do nádoby pak přidáme zbytek cibule, dále papričky - pokud máme rádi pikantní hermelín, pak volíme chilli, ale skvělý šmak této dobrotě dodají i kozí rohy. Do nádoby přijde také bobkový list a nové koření. Ve chvíli, kdy je vše potřebné v nádobě, zalijeme celou várku dostatkem oleje a pečlivě uzavřeme.
4. Kde hermelíny skladujeme a hlavně - jak dlouho je nechat nakládat? Při pokojové teplotě (ve spíži v bytě, například) hermelíny necháme nakládat nejméně 2, ideálně ale 4 - 5 dní. V chladu (ve sklepě, na chodbě pod schody atd.) to pak chce týden, spíše dva. Tip: Úplně nejlepší je na hermelíny tak trochu "zapomenout". I když je vytáhnete až po třech týdnech, pokud jste před nakládáním vše řádně omyli a sterilizovali, sýry budou stále zdravotně nezávadné, jedlé a především pak budou jako máslíčko - a to je teprve ta pravá lahodnost nakládaných hermelínů!
Mohlo by vás zajímat
Tisíc lidí, tisíc hermelínů
Výše uvedený recept je možné jakkoliv vylepšovat podle vlastní chuti. Přímo do hermelínů můžete kromě grilovacího koření nebo mleté papriky dát také koření provensálské, do oleje pak můžeme přihodit celý pepř, feferonky nebo snítky čerstvých bylinek, třeba tymián. Mírně nasládlé jsou hermelíny, do kterých přidáte vlašské ořechy a namáznete je medem, ty jsou pak vynikající podávané s brusinkami. Dovolenou v řecky připomenou hermelíny vyložené sušenými rajčaty, posypané sušenou bazalkou a doplněné nakládanými olivami a kapary. Představivosti se meze nekladou. Máte vy svůj oblíbený, vyzkoušený a zaručený recept na nakládané hermelíny? Napište nám do komentářů, jak je připravujete vy!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Karanténa je nejlepší čas na shazování kil! 5 kroků, jak snadno začít s hubnutím
Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29