Vánoční štola
Vánoční štola je sladká pochoutka, kterou připravujeme každoročně na Vánoce. Úžasně voní, je plná ořechů a kandovaného ovoce. S kupovanou se nedá vůbec srovnat. Po upečení ji bohatě posypeme cukrem.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 15 247 kJ / 3 644 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,71 g |
Tuky | 100,07 g |
Vláknina | 36,21 g |
Cholesterol | 204 mg |
Sodík | 2,03 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 574,26 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 12. 2019 13:25
V domácí štole žádný palmový tuk nenajdete....vejce i ořechy máme vlastní, sušené ovoce, rozinky, máslo, kůru i mandle kupuji příležitostně a v akci....a hlavně - doma upečená štola neobsahuje žádná barviva, stabilizátory a konzervanty, které jsou nakopak obsaženy prakticky ve všem koupeném.
29. 12. 2019 09:35
V Kauflandu se prodává štola Stollen Butter-Mandel mit Marzipan (s máslem a marcipánem) 750g za 80 Kč. Ta obsahuje 28% rozinek, velké množství kandovaného ovoce (množství není uvedené ale hádám tak 25-28%, prostě hodně. 6% tvoří směs lískových oříšků a mandlí - u toho jsou 85% mandle). Máslo tvoří 11%, mléčný tuk 4%, množství palmového tuku jsem spočítal na 26,7g (tj.3,6%). Krom toho jsou tam vajíčka, pšeničná mouka, pomerančová kůra, sůl 2,6g. Tuky na 100g: 18g, nasycené m. kys. 9,8g). Výrobce KuchenMeister. Obrázek najdete přes google images "Kuchenmeister Butter Mandel Stollen 750 g" tam je vidět že toho kandovaného ovoce a rozinek jsou tam mraky. Chutná výborně.
19. 12. 2016 17:08
18. 12. 2016 20:02
29. 3. 2013 14:56
21. 12. 2012 12:34
13. 12. 2010 11:25
Iri, zkus ještě příště to těsto nechat pečkou jen umíchat, vytáhni ho a nech vykynout v míse. Třeba ti v té pečce překynulo.
12. 12. 2010 20:55
12. 12. 2010 14:51
Irrenko, i Tvá fotečka láká k ochutnání.
12. 12. 2010 14:37
12. 12. 2010 14:27
Vykynuly mi,ale určitě méně než tobě, nechala jsem je ještě asi 50 minut kynout na plechu a pak vyskočily ještě v troubě, ale příště musím snížit teplotu, kraje mám víc upečené.
12. 12. 2010 12:31
12. 12. 2010 12:11
9. 12. 2010 11:39
8. 12. 2010 08:17
Leni, dobrá otázka - štola se má péct asi 3 týdny před vánocemi, po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit do chladna. Když jsem upekla tyhle, viděla, jak úžasně voní a vypadají "žravě", konzultovala jsem jejich zabalení a uložení s kamarádkama, co kdy štolu pekly. Všechny se shodly na tom, že jim čerstvá chutnala nejvíc......takže - první den je měkounká, vlahá a voňavá, druhý den je malinko tužší (což mi vyhovuje - takhle mi chutná a nejen mně......manžel si jí půlku vzal do práce, i když kandované ovoce v pečivu nejí. Moc mě tím překvapil a ještě více pak tím, že hlásil, jak mu chutnala )
Už vím, že ji upeču i den před Štědrým dnem a pravděpodobně víc kusů - prosili mě o ni bratr i sestra
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 13 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 21 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Právě bylo uvařeno:
Pikantní krevety v kokosovém krému
Fitulka uvařila před 6 minutami
Libečková polévka
Veronika.Hrozna uvařila před 21 minutami
Avokádo s vejci a cottage
divozenka666 uvařila před 35 minutami
Zapečené brambory s hermelínem
bohdana uvařila před 48 minutami
Losos ve smetanové omáčce s medem
Jajavv uvařil před 59 minutami
Škubánky na slano
CharlotteK@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
Liberk uvařila před 2 hodinami
Domácí houstičky bez kynutí
Lucie Hertlova uvařila před 2 hodinami
Buřty na černém pivě
Monthy79 uvařil před 4 hodinami
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Kalendář vánočního pečení: Do čeho se pustit v druhé polovině listopadu? Pečeme zázvorky, perníčky a klasickou štolu
Jednoduchá tvarohová štola: Voní máslem, rozinkami a rumem a podle názorného videa ji zvládne připravit každý
Další recepty
Tématické fráze: vánoční štola vánoční štola recept štola recept na vánoční štolu štola recept vánoční štola kynutá štola vánoční vánoční kynutá štola recept vynikající vánoční štola recept recept na štolu kynutá štola kynutá vánoční štola recept vanočni štola kynutá vánoční štola recept vánoční štoly recept štola vánočníštola vánoční kynutá štola nejlepší vánoční štola recept jak zabalit vanocni stolu
Suroviny: voda, sladěnka, mouka hladká, droždí čerstvé, voda, rum, cukr, cukr vanilkový, sůl, máslo, mouka hladká, rozinky, ovoce kandované, kůra citronová kandovaná, mandle
Vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EP0K
21 názorů