Garam Masala #1
Suroviny
Porce: cca 10 lžic
Nutriční hodnoty
Energie | 1 022 kJ / 244 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,30 g |
Tuky | 9,00 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 44 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 30,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
http://www.youtube.com/watch?v=NwVwUsNm6Qk
Garam masala je neodmyslitelnou součástí zejména severní indické kuchyně
(masité). Každý správý šéfkuchař si mele svou vlastní směs koření. Ingredience a
poměry koření jsou rozdílné v každé oblasti Indie, Bengálska, Pakistánu, Srí Lanky
ale i v každé rodině. V Indii prý bývali obchůdky, kam jste si přinesli své koření a
oni vám ho namleli. Dnes se dá garam masala koupit již namletá i u nás v
superarketech, na trzích nebo o poutích a jiných událostech. Dobrá garam masala
vám zaručí skvělé výsledky ve vaší kuchyni a špatná garam masala vám může
všechnu snahu pokazit. Garam masala se používá ve své celé formě a to zejména v
rýžových pokrmech, ale i v omáčkách, kdy přijde do horkého oleje hned jako první
a vpustí do něj své aroma. Mletá garam masala se používá na dochucení a jako
poslední třešnička na dortu u téměř všech indických pokrmů. Toto je můj
osvědčený recept na garam masalu a tomu se kupovaná garam masala nikdy
nemůže vyrovnat.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 10. 2013 13:33
arrefeena:
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!
15. 10. 2013 09:41
Druhy
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)
Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.
Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.
Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).
Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)
Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.
Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.
Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).
Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.
15. 10. 2013 04:11
...koření je kardamoM
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 22 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí přírodní plátek
Ethnia uvařila před 48 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
ZdeLena uvařila před 1 hodinou
Muffiny s ořechy a čokoládou
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Křupavé zapečené brambory
Fulda uvařila před 1 hodinou
Mleté maso s kolínky
kit731 uvařila před 1 hodinou
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
tara23 uvařila před 1 hodinou
Orientální králík
pencovapetra uvařila před 2 hodinami
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: masala masala recept garam masala garam masala recept jak použít garam masala indická pánev garam masala indická masala garam masála recepty recept garam masala malsala garam masala v kuchyni indická omáčka massala garam masala kde koupit omáčka masala garam masala recept na co se používá indická omáčka masala masala koření recept omáčka garam masala skorice v indické kuchyně recepty masala omáčka
Suroviny: koriandr, římský kmín celý, kardamon zelený, skořice, koření hřebíček, květ muškátový, kardamon černý, ořech muškátový, pepř černý, bobkový list, růže, fenykl
Garam Masala #1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zAM7
3 názory