Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 3 102 kJ / 741 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 38,00 g |
Tuky | 31,90 g |
Vláknina | 51,00 g |
Cholesterol | 15 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,13 g |
Sacharidy | 50,04 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Lze nabírat kousky žitné placky, chlebem nebo i lžičkou.
Jedná se o jednoduché, ale dosti pracné jídlo (2,5 hod). Obvykle stačí 1 ročně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 3. 2020 12:43
CstavaDobreta:
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu
24. 3. 2020 10:31
casino:
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.
23. 3. 2020 22:10
CstavaDobreta:
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...
23. 3. 2020 21:45
CstavaDobreta: vďaka za odpoveď.
23. 3. 2020 20:41
magdalenka:
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch.
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch.
23. 3. 2020 16:03
Hummus mám spojený s tahini. Nedávaš?
23. 3. 2020 12:30
Jsem asi líná....vezmu cizrnu v piksle, sleji, tyčák, trochu jogurtu, limetkové šťávy, oliváče, dochutím....
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí smetanový pekáček
kimlo uvařila před 1 hodinou
Šunkofleky
Grecmanova uvařila před 6 hodinami
Šlehačková bublanina
Beruna uvařila před 10 hodinami
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 11 hodinami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 12 hodinami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 12 hodinami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 14 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Další recepty
Tématické fráze: cizrnová kaše
Suroviny: cizrna, jogurt bílý, sůl, chléb žitný, olej olivový, šťáva citronová
Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wWMX
7 názorů