Tuk je v kuchyni téměř nepostradatelný, bez něj bychom toho moc nenavařili
Možná si ještě ze školy vzpomínáte na dělení tuků na tuky rostlinné a tuky živočišné. V kuchyni nás obvykle spíše zajímá, jaké má daný tuk vlastnosti, chuť a který tuk je pro tělo zdravější. Vždy záleží na tom, co se chystáte vařit a zda vy nebo vaše děti nemáte nějaká výživová omezení.
Rostlinné tuky
Rostlinných tuků existuje celá řada. Dobrá zpráva je, že třeba takový olivový olej už dnes najdeme ve většině kuchyní a i české hospodyňky se ho naučily používat nejen jako zálivku na salát. Mnohostranné využití má třeba také kokosový olej, který se používá nejen na sladké pečení. O univerzálnosti slunečnicového oleje se není třeba zmiňovat.
Živočišné tuky
Jako první nás asi napadne sádlo, a to husí nebo třeba vepřové. Dříve oblíbené, poté zatracované, nyní znovunalezené a mnohými chvalořečené. Není třeba se ho bát, zvlášť, když je v některých případech nenahraditelné.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 4 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý cuketový perník na plech? Tohle je recept bez vážení a povede se vždycky
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Jak dochutit bramborový salát? Hořčice nebo lák z okurek jsou klasika, chuť ale doladí i další netradiční vychytávky