Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosový olej ve sladké kuchyni: V obchodě ho radši nehledejte
Zdroj: Pixabay - 11082974

Kokosový tuk se vyrábí extrakcí z plodu kokosovníku ořechoplodého. Jde o 100% tuk, který má tuhé skupenství a mnoho způsobů využití. Kromě používání v potravinářství ho využívá také kosmetický nebo farmaceutický průmysl.

Kokosový olej najdete ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. V běžných obchodech nebývá tento tuk příliš kvalitní. Předností dobrého kokosového oleje je, že neobsahuje cholesterol a je snadno stravitelný.

Jaké druhy kokosového oleje používáme

Rozdělujeme je podle toho, jak se vyrábí:

  • Rafinovaný kokosový olej se hodí ke smažení, restování, vaření i pečení, protože má kouřový bod 230 °C. Vyrábí se z tzv. copry, což je dužina samotného kokosu. Připravují se na něm palačinky, lívance, sušenky, koláče a buchty. Hodí se k přípravě křehkého těsta nebo listového těsta, protože v nich nahradí jiné tuky, například máslo.
  • Panenský kokosový olej se vyrábí z čerstvého kokosu. Jsou v něm zachovány vitamíny i minerály, protože se vyrábí velmi šetrně bez použití vysokých teplot a bez chemikálií. Má kouřový bod 177 °C, proto se příliš nehodí ke smažení - rychle se přepaluje. Je vhodný k výrobě čokolády, polev a nepečených cukrovinek. Připravujeme s ním krémy a raw dezerty.
  • Bělený kokosový olej je zbavený všech vitamínů a minerálů, tudíž má vysoký kouřový bod. Hodí se ke smažení kynutých koblihvdolků.

Podívejte se s námi na přípravu nadýchaných koblih a zkuste si je usmažit na kokosovém oleji. Zjistíte, že jeho jemná chuť moučník výborně doladí:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více