Světové Vánoce ve vaší kuchyni? A proč ne? Máme pro vás pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa
Zajímá vás, jak Štědrý den slaví jiné národy? Plánujete svátky oslavit v jiné zemi, nebo k vám přicestuje mezinárodní návštěva? Představujeme vám pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa, které si můžete zkusit připravit.
Možná jste zastánci tradičních Vánoc a na kapra s bramborovým salátem si nenecháte sáhnout, ale určitě můžete vyzkoušet originální a exotická sváteční jídla třeba během roku.
Mohlo by vás zajímat
Spojené království
V ostrovním království se podává krocan, který nahradil dřívější husu. Dále na stole lze najít křehké pečivo tzv. Yorkshire pudding, chlebovou či brusinkovou omáčku, zeleninu i uzeniny. Jako sladkou tečku byste si dali vánoční pudink nebo známý Trifle.
Švédské království
Julbord (v překladu vánoční stůl) má až pět chodů. Nejdříve se jedí ryby s chlebem i bramborami, salátem z červené řepy či Janssonovým pokušením. Další chody jsou uzeniny studené i teplé. Důležitá je vánoční šunka, ale i klobásky nebo slanina a masové kuličky. Dezertem je rýžový nákyp, popř. sladká rýžová kaše.
Indie
V Indii mají na štědrovečerním stole známé Biryani (vařená rýže) s různými druhy masa nebo vepřové Vindaloo či dušené hovězí. Dezertem je rýžový nákyp Kheer nebo švestkový koláč, který se krájí po půlnoční mši jako rodinná tradice.
Španělsko
Nochebuena (v překladu Štědrý večer) se slaví v pozdních hodinách a pokračuje se klidně po půlnoční mši. Jako předkrm se podávají sýry, zelenina, nebo uzeniny jako tzv. tapas. Polévka i hlavní chod jsou plné darů moře - od úhoře přes krevety až po obyčejné ryby. Dezertem je tzv. churros s cukrem a skořicí.
Austrálie
U protinožců se slaví Vánoce podobně jako ve většině anglicky mluvících zemí. Protože je zde období léta, maso se podává se studenými přílohami jako např. saláty. Typické je i grilování, kde jsou všechny druhy masa i mořské plody. Oblíbeným dezertem je Pavlova i tradiční Trifle a čerstvé ovoce.
Peru
I v této zemi si dáte na Vánoce krocana, který se naplní čerstvým ovocem, a česnekem ochucenou rýži nebo brambory. Zajímavou chuť má určitě jejich jablečná omáčka neboli pyré. Tamales je mleté maso nebo zelenina obalená listy z kukuřice. Dezertem je pak marcipán z para ořechů a Panettone se šálkem horké čokolády.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 17 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
7 skvělých receptů z kapra potěší příznivce rybího masa. Kapr - to není jen smažený řízek o Vánocích, vyzkoušejte i další výtečné úpravy
Vánoce v Itálii: Bez těstovin to nejde ani na Štědrý den. Podávají se i makarony s čokoládovou omáčkou a strouhanými oříšky
To nejlepší z indické kuchyně? Zkuste jemně kořeněné birjání jako z Prostřena
Komentáře