Hřejivé zimní saláty, plné barev a vitamínů. Jaké jsou ty nejoblíbenější
Teplé zimní saláty nás lákají svou chutí, vůní a barevností. Je v nich křupavá zelenina, grilovaná nebo krátce zapečená, doplněná svěžími zelenými lístky bazalky, rukoly nebo salátu. Skvěle chutnají s pečivem, příjemně nás zahřejí a zasytí.
Teplé barvy pro zahřátí
Pro barvu a chuť do salátů přidáváme krásně červená cherry rajčátka, krátce grilovaná a ochucená kořením, dozdobená čerstvou bazalkou, pažitkou nebo petrželkou. Chutné jsou na oleji osmahnuté proužky kapie i mrkev, uvařená v páře a ozdobně nakrájená vlnkovaným nožem.
Brambory nebo těstoviny
Častým základem teplých zimních salátů bývají brambory - vařené nebo pečené, těstoviny s atraktivním tvarem i rýže. Zeleninu přidáme buď syrovou, grilovanou nebo krátce napařenou. Upravujeme ji tepelně pouze tak dlouho, aby si zachovala svěžest, křupavost a pěknou barvu.
Sýry v zimních salátech
Své důležité místo v zimních salátech mají sýry. V naších receptech najdeme tip na salát, který před podáváním krátce zahřejeme v troubě, čímž se přidaný sýr začne roztékat. K salátům dobře chutná pečivo, výborné jsou křupavé dalamánky, ještě teplé česnekové bagety nebo jiné zapékané rychlovky.
Luštěniny, maso a vejce
Do zimních salátů přidáváme uvařená vajíčka nebo kousky pečeného masa. Často se připravují zimní luštěninové saláty. Používáme do nich fazole, sóju, cizrnu a čočku. Přípravu těchto salátů urychlí použití konzervované luštěniny (v plechovce nebo ve skle). Teplé luštěninové saláty jsou chutnou přílohou.
Zdravé saláty, které nás zahřejí, jsou dobrou volbou během chladných dnů. Připravujeme si je k večeři nebo jako hlavní jídlo. Dopřejeme si je co nejčastěji. Stejně tak si pochutnáme na vydatných zahřívacích polévkách.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 12 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 15 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 19 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Přečtěte si Zobrazit více
Husa nebo kachna? Kterou si vybrat na přípravu slavnostního menu a jak se liší
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Luxusní banánovou buchtu s kakaem vykouzlíte za pár minut: Stačí několik ingrediencí a mikrovlnná trouba
Komentáře