Jak očistit žampiony? Jejich příprava nám zabere jen malou chvilku. Pokud si je koupíme, brzy budeme chystat jídlo na stůl
Žampiony, které si doneseme z nákupu, jsou nejen chutným základem mnoho skvělých jídel, ale jsou i velmi jednoduché a pohodlné na přípravu. A když nám nevyjde houbařská výprava a přitom jsme už naladěni na houbové jídlo, stačí cestou domů koupit čerstvé žampiony.
Kupujeme pouze žampiony, které jsou pěkné a čerstvé na pohled. Nejprve je musíme očistit, ale i to je záležitostí chvilky. Zkontrolujeme jejich kloboučky a nožky, jestli na nich není nějaká nečistota (třeba trochu zeminy) - pokud ano, jednoduše ji odstraníme pomocí ostrého nožíku nebo jen otřeme hadříkem. Poté houby rychle opláchneme chladnou vodou a osušíme (např. na látkové utěrce). Rozhodně je ve vodě déle nemáčíme.
Zpracování žampionů
Očištěné žampiony nakrájíme na velikost vhodnou ke zvolenému receptu. Můžeme je dusit, péct, zapékat i vařit. Výborné jsou obalené v trojobalu a usmažené jako řízky. Smažit je můžeme i v těstíčku. Velmi oblíbené jsou žampionové omáčky, které se hodí ke knedlíkům, těstovinám i bramborám (vařeným nebo pečeným). Na žampionech připravujeme různé druhy masa - výhodou je, že ani při delší tepelné úpravě se žampiony nerozváří.
Jak uvařit žampionovou polévku
Žampiony z přírody
Žampiony se dají nasbírat i v přírodě, v tom případě je pečlivě očistíme od zeminy a všech nečistot, stejně jako další houby. Při sběru jsme vždy velmi opatrní, abychom je nezaměnili s jedovatými houbami. Rizikem je nejen smrtelně jedovatá muchomůrka zelená, ale snadno se dají zaměnit s nejedlým žampionem zápašným - proto kdybychom ucítili zvláštní zápach při tepelné úpravě žampionů, rozhodně se ho nesnažíme "přerazit" kořením, ale hned houby vyhodíme. Žampiony si zásadně nosíme z louky a lesa, pouze když jsme si jimi úplně jistí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Caesar salát wrap
Přidáno před 8 minutami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 14 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 15 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchý postup pro začínající hospodyňky
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Komentáře