Zelí používáme syrové i tepelně upravené. Můžeme ho zpracovat více způsoby, záleží na potřebném množství
Zelí má v naší kuchyni důležité místo, konzumujeme ho syrové, kysané a vařené, bílé nebo červené, případně ještě čínské a pekingské. Zelí má pozitivní vliv na naše zdraví, navíc je velmi chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zelí strouhat
Strouhané zelí se nám bude hodit do syrových salátů, k tepelné úpravě (na polévky, hlavní jídla, přílohy) a k přípravě kysaného zelí:
- Nejprve odstraníme poškozené vrchní listy, případně odřízneme zaschlá nebo zahnědlá místa.
- Očištěnou hlávku omyjeme chladnou vodou a osušíme.
- Rozčtvrtíme ji pomocí ostrého velkého nože a vyřízneme košťál.
- Máme více možností, jak zelí nastrouhat. Můžeme ho položit na prkénko a nakrájet pomocí nože na jemné proužky.
- Zelí lze nastrouhat nahrubo pomocí obyčejného struhadla, je to však poměrně zdlouhavé.
- Zelí můžeme také nastrouhat pomocí elektrického robota, jde to rychle, ale pokud máme menší nádobu, budeme ji muset často vysypávat.
- V případě, že zelí potřebujeme nastrouhat více, velmi dobře nám poslouží dřevěný krouhač na zelí s ostrými nerezovými břity. Práce s ním je velmi rychlá.
- Můžeme si také zjistit, zda je v našem okolí krouhárna zelí. Pokud ano, je možné, že se od ní dá koupit již nakrouhané zelí.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 12 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 16 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 19 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře