Jak loupat broskve efektivně? Broskvový kompot je báječný a zvláště ten domácí
Loupané broskve se uplatní při přípravě kompotu, který patří k nejkvalitnějším. Na výrobu kompotu jsou nejvhodnější odrůdy žlutomasé, dobře loupatelné, s pevnou a voňavou dužninou. Broskve loupeme, protože tuhá a nahořklá slupka by byla v kompotu nepříjemná.
Broskve jsou výborným a kvalitním ovocem, které příjemně obohatí náš jídelníček. Jsou velmi chutné do ovocných salátů, v kombinaci s dalším letním ovocem. Můžeme je mrazit, jsou skvělé do džemů a výtečných moučníků i koláčů. Pokud jich máme dostatek, připravujeme z nich lahodný kompot.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak oloupat broskve
Ne všechny odrůdy jdou loupat zasyrova. Většinou musíme plody blanšírovat, aby se slupka uvolnila.
- Omyté plody vložíme do vody teplé asi 90 °C, do které přidáme 20 g kyseliny citronové na 1 litr vody.
- Plody v lázni ponecháme asi 5 minut. Pak na jedné broskvi zkusíme, jestli už půjde loupat, případně lázeň malinko přihřejeme a dobu prodloužíme.
- Loupeme ostrým nerezovým nožíkem.
- Oloupané broskve vkládáme do studené vody, opět okyselené 10–20 g kyseliny citronové na 1 l vody.
Jak připravit broskvový kompot
S broskvovým kompotem si dáme záležet:
- Oloupané plody rozkrojíme podélně v místě „švu“ na polovinu a odstraníme pecku.
- Ovoce ihned rovnáme do připravených sklenic a zaléváme nálevem, aby broskve oxidací netmavly. Půlky plodů skládáme do sklenic střechovitě ve spirále řeznou plochou šikmo dolů, aby mohl snáze uniknout vzduch v jamkách po peckách.
- Plody ve sklenicích zaléváme nálevem připraveným rozvařením 500–560 g cukru v 1 litru vody. Sterilujeme 20–35 minut při teplotě 85 °C podle velikosti sklenic a zralosti plodů.
- Průmyslově kompotované broskve se loupou pomocí louhu. A samozřejmě - domácí kompoty jsou nejlepší.
Broskvový kompot kromě přímé spotřeby uplatníme v moučnících, dezertech, pohárech, ale také do některých jídel v kombinaci s masem nebo zeleninou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 5 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře