Jak připravit pohanku. Využijeme ji v řadě chutných receptů zdravé výživy
Pohanka je univerzální, přirozeně bezlepková potravina, která chuťově ladí s medem i masem. Patří mezi naše tradiční suroviny, které se v dřívějších dobách konzumovaly běžně a dnes se lidé k pohance rádi vracejí.
Cenný zdroj vlákniny
Pohanka je cenným zdrojem vlákniny, které má více, než celozrnné obiloviny. Obsahuje selen, mangan, měď a také rutin, který posiluje cévní kapiláry (zpevňuje cévní stěny). Rutin nejlépe funguje s vitamínem C, proto je dobré při konzumaci pohanky do jídelníčku přidat i ovoce a zeleninu, které vitamín C obsahují.
V obchodech si můžete vybrat mezi pohankou světlé barvy, která prošla mechanickým loupáním a pohankou tmavší (až tmavě hnědou), která byla oloupaná termicky, kdy se vysokým teplem samozřejmě ničí cenné látky běžně v pohance obsažené. Světlou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit, ta tmavá se musí propláchnout několikrát. Pokud můžete, určitě si vyberte tu světlou, je chutnější i zdravější. (Naším nejlepším výrobcem pohanky je pan Šmajstrla, který vyrábí pohanku právě tímto šetrnějším způsobem.)
Kromě pohanky samotné (pohankových krup) je možno koupit pohanku lámanku nebo pohankovou mouku.
Jak pohanku uvařit?
Pohanku (pohankové kroupy) přeberte a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, dobře ji osolte, zalijte vodou v poměru 1 : 1,5-2 (na jeden díl pohanky, až 2 díly vody) a přiveďte k varu. Pak si můžete vybrat ze tří způsobů přípravy:
-
Vařte ji cca 15 minut, ke konci vaření ochutnávejte. Měla by být příjemně měkká, ale stále pevná na skus, nerozvařená.
-
Přiklopenou ji vařte 5 minut. Pak pohanku odstavte, neodkrývejte poklici a nechte dojít ještě asi 20 minut. Pokličku zbytečně neodkrývejte, aby mohla pohanka v teple změknout a vstřebat všechnu vodu.
-
Poté, co pohanku přivedete k varu, sporák vypněte a zakrytý hrnec s pohankou dobře zabalte do většího ručníku, aby obsah zůstal v co největším teple. Takto nechte pohanku dojít, cca 20-25 minut. Tato pohanka si uchová nejvíce cenných látek.
Pohanka lámanka (nalámané části pohankových semen) se vaří kratší dobu a může se lehce rozvářet. Stačí opravdu pár minut (3-4 minuty), poměr pohanky a vody je stejný jako u pohanky celé.
Kam pohanku vřadit, kde ji využít?
Uvařenou lámanku použijeme na kaši (slanou i sladkou), do karbanátků, sekané, pohankových bramboráků, hustých polévek nebo do pomazánek.
Uvařené pohankové kroupy použijte jako přílohu k masu, k omáčkám, na přípravu rizota (pohankota), do polévek (například do bramboračky nebo česnečky). Chuťově se k pohance velice hodí trochu výraznější suroviny jako je česnek, cibule, výrazné sýry, houby a voňavé kuchyňské bylinky. Výborně chutná ve směsi se zelím a uzeným masem, velmi známým a tradičním jídlem je valašský kontrabáš - zapečená směs pohanky, brambor a uzeného bůčku, kořeněná česnekem a majoránkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 16 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 18 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Dejte si kontrabáš: Vyhlášený pokrm valašské kuchyně z pohanky a brambor
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře