Kořenovou zeleninu můžete usušit i v troubě. Poradíme, jak na to
Úrodu kořenové zeleniny můžeme zavařit, zmrazit nebo usušit. Právě sušená zelenina je nejvíce trvanlivá a skladná. Smícháním můžeme hravě připravit domácí zdravou „Vegetu“ bez soli a jiných přídavných látek.
Sušení kořenové zeleniny má svá pravidla. Můžeme sušit samostatné druhy nebo rovnou polévkovou směs složenou z mrkve, petržele nebo pastináku a celeru. Kromě nich můžeme sušit i červenou řepu. Kdo nemá sušičku, může zeleninu sušit v troubě. Přinášíme jednoduchý návod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit zeleninu v troubě
Zeleninu musíme připravit. Očištěnou nakrájíme na malé hranolky (julienne), plátky silné 3–4 mm, nebo ji hrubě nastrouháme.
- Předvaříme ji ponořením do vroucí vody: hranolky nebo plátky 3 minuty, strouhanou nepředvařujeme. Vodu nesolíme, zelenina by se déle sušila, protože sůl přijímá okolní vlhkost.
- Zeleninu ihned ochladíme v ledové vodě a necháme důkladně okapat.
- Rozložíme na plechy: plátky by se neměly dotýkat, hranolky a strouhanou zeleninu dáme v tenoučké vrstvě.
- Sušíme v troubě bez ventilátoru při teplotě 65–70 °C, s ventilátorem při 50 °C. Z důvodu lepší cirkulace vzduchu doporučujeme pootevřít dvířka trouby.
- Zeleninu občas promícháme, aby se sušila rovnoměrně. Pokud máme puštěný ventilátor, občas prohodíme umístění plechů.
- Správně usušená zelenina nemá uprostřed žádné měkké místo, strouhaná jemně šustí. Usušené plátky můžeme rozdrtit na menší kousky v chopperu. Suchou zeleninu lze promíchat se solí i jiným kořením podle chuti.
- Zeleninu uložíme v suchu a temnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 35 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
Jak krájet zeleninu na proužky. Vyzkoušejte mrkev nebo celer ve stylu "julienne"
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře