Vakuování potravin: Jaké potraviny jsou vhodné pro vakuování
Pro vakuování se hodí téměř všechny potraviny. Nejvhodnější jsou ty suché, které pak vydrží v chladnu i několik let. Jsou však potraviny, které vakuováním ztratí chuť a vlastnosti čerstvé suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Které potraviny můžeme vakuovat
V podstatě můžeme vakuovat všechny potraviny:
- Ovoce, zeleninu, zelené a zeleninové saláty, ovocné dřeně a pyré.
- Pečivo, moučníky, sušenky, koláče s ovocem, buchty, bábovky.
- Maso, zvěřina, ryby, mořské plody, uzeniny a párky.
- Hotová jídla, vařené přílohy, omáčky, polévky, zbytky masa.
- Suché potraviny - rýže, těstoviny, obiloviny, luštěniny.
- Pochutiny - káva, koření, zelené bylinky a natě, ořechy, semínka.
Které potraviny není vhodné vakuovat
Vysátím vzduchu se balíček prudce stáhne, proto některé potraviny nevakuujeme:
- Měkké pečivo, moučníky s krémem, čerstvý chléb.
- Celé ryby, jejichž tenké ostré kostičky mohou proděravět sáček.
- Syrové maso, které už máme delší dobu v lednici.
- Mražené potraviny, které rozmrazíme, už nesmíme vakuovat.
- Syrové houby se paradoxně kazí rychleji, musíme je předem uvařit.
- Banán a měkké ovoce zavakuujeme jen v případě mražení.
- Česnek a cibule produkují plyny, které mohou narušit vakuum.
- Brukvovitou zeleninu (květák, zelí) předem blanšírujeme.
- Teplé potraviny nikdy nevakuujeme, musí mít alespoň pokojovou teplotu.
Víte, jak správně blanšírovat zeleninu? Možná by vám pomohlo naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 20 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 21 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Komentáře