Tajemství polské kuchyně - nejoblíbenější recepty našich sousedů
Polská kuchyně byla v historii ovlivněna mnoha dalšími zeměmi, vždy ale byla vydatná a sytá. Jejím základem jsou sladkovodní ryby, ale i mořské „potvory“, dále kysané zelí, bambory, červená řepa a houby. Například zapékanka je pečivo zapečené právě s houbami, uzeninou a sýrem. Mléčné výrobky mají v Polsku také rádi, obzvlášť populární je brynza.
Podobně jako Češi jsou i Poláci polévkovým národem. Dokonce i na Vánoce je hlavním tradičním pokrmem polévka – jí se čirý boršč, do kterého se dávají uszky; těstoviny plněné opět houbami. Krupnik je tradiční polévka s masem, kroupami a bramborami. V Polsku mají i několik specialit, například slaninu pečenou se sušenými švestkami nebo vařený hovězí jazyk podávaný s povidly. Pasztecik szczeciński je štětínská rarita; jedná se o smaženou koblihu, ve které se ale místo marmelády nachází silně kořeněná masová směs.
V téměř každé polské lednici byste rovněž našli lahev vodky a k ní velkou sklenici nakládaček. Tato kombinace, která mimochodem perfektně funguje i na kocovinu, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 8 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Klobásy
Přidáno před 19 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 20 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejméně oblíbených potravin na světě a jak jim dát šanci: Takhle si brokolici, rozinky či modrý sýr zamilujete!
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Marinovaná vejce na asijský způsob jsou netradiční chuťovkou vonící kořením. Příprava je snadná, stačí jen voda, čaj a koření