Mexická snídaně huevos rancheros aneb Rančerská vejce: Takhle se správně dělají
17. 6. 2022 Vaření
Milujete vydatné snídaně? Tak to vám budou huevos rancheros neboli rančerská vejce z mexické kuchyně určitě chutnat. Jedná se kromě toho o skvělé vegetariánské jídlo.
Co je huevos rancheros
Rančerská vejce představují typickou snídani na mexických farmách. Huevos rancheros je jednoduché jídlo, které má ale původ ve skromných začátcích. Chutě jsou ovšem složité a zároveň lahodné. Pokrm navíc skvěle vypadá. Obsahuje kukuřičné tortilly, smažená vejce a množství ohřáté salsy. Toto mexické jídlo ale nemusíte dělat jen jako snídani. Hodí se i na oběd, večeři, zkrátka kdykoliv během dne.
Mohlo by vás zajímat
Co má obsahovat snídaně huevos rancheros
Kukuřičnou tortillu si můžete pro rychlost koupit, ale také si ji připravit doma podle tohoto receptu. Kukuřičnou tortillu pak lehce osmažte na olivovém oleji. Díky tomu získá křupavost. Na ni patří rajčatová směs podle níže uvedeného postupu. Další potravinou na menu rančerské snídaně je volské oko, které můžete připravit na trošce olivového oleje a získat tak křupavounké okraje. Na osobu bývají dvě volská oka, ale záleží na apetitu strávníka. Obvykle bývají v pokrmu i fazole.
Zvolte třeba velké fazole pinto nebo red kidney. V sezóně rajčat můžete přidat salát Pico de gallo, což je doslovně španělsky kohoutí zobák (ale také se jídlu říká salsa fresca či salsa cruda). Jedná se o salsu z nakrájených rajčat, cibule a natě koriandru, vše zakapané limetkovou šťávou. Když není sezóna rajčat, můžete dát jen plátky avokáda a zasypat je koriandrem. Jako obměnu můžete připravit také salsu verde z petržele, kaparů a ančoviček.
Mohlo by vás zajímat
Co patří navrch huevos rancheros
V mexické kuchyni se u huevos rancheros používá na posypání sýr cotilja. U nás ho ale klidně můžete nahradit balkánským sýrem, který mu zhruba odpovídá. Pokud jste milovníky koriandru, využijte ho na posyp, jinak můžete zvolit třeba petrželku.
Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými…
Jak poskládat huevos rancheros
Chcete si tuhle dobrotu udělat doma? Tady je návod: Nahrubo nakrájejte 2 velká rajčata, půlku cibule a 1 chilli papričku (ideálně serrano, odstraňte blány a semínka). Přidejte stroužek česneku, 1/4 šálku vody, lžičku pepře a 2 lžičky soli. Rozdrťte v mixéru. Přidejte rajčata a chilli papričky a znovu mixujte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí. Nalijte do hrnce a můžete přidat trochu vody (případně zeleninový vývar), směs promíchejte a přiveďte k varu. Vařte, dokud se většina tekutiny nevsákne, asi 7 až 10 minut. Odložte stranou a uchovejte teplé.
Tortilly položte na pracovní plochu a na každou tortillu dejte fazole (hotové fazole z plechovky). Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte olej. Až bude horký, položte na pánvičku dvě tortilly s fazolemi. Tortillu zespodu opečte a navrchu prohřejte fazole. Opakujte s dalšími tortillami. Dejte je bokem. Snižte teplotu na minimum a připravte volské oko, můžete ale udělat i míchaná vajíčka. Vezměte tortilly, zalijte je teplou rajčatovou omáčkou. Na to přemístěte vajíčka. Jídlo takto můžete považovat za hotové, ale lze také přidat salát Pico de Gallo, balkánský sýr a lístky koriandru.
Zdroje informací:
https://cookieandkate.com
https://www.holajalapeno.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Slaná snídaně na vidličku: Pečená vejce s houbami nebo bramborovou frittatu si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 21 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 22 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 23 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Mikulášskou nadílku můžete dětem zpestřit vlastnoručně upečenými postavičkami. Tímto jim zaručeně uděláte radost
Jak udělat dětem radost? Upečte s nimi Mikuláše a čerta z kynutého těsta. Názorné video předvede tvoření postaviček
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů