Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už o tomto víkendu 9. a 10. července 2022 se bude v rozlehlém areálu Kláštera Borovany opět konat tradiční Borůvkobraní. Program bude nejen včetně soutěží pojídání knedlíků a chytání borůvek do úst, ale i plný ochutnávek nejrůznějších dobrot, které budou spojovat především borůvky. Na co se těšit?

Borůvkobraní v jihočeských Borovanech

Borůvkobraní je gastronomicko-kulturním festivalem města Borovany, který se vždy koná druhý červencový víkend. Po ošizeném Borůvkobraníčku v roce 2021 se letos v plné síle bude konat tradiční program. Po oba dny bude začínat festival v 10 hodin, a to hned na několika místech: na nádvoří, zámeckém parku, v borůvkové zahradě i ve stodole v podzámčí. Proběhne řemeslný jarmark, ukázky výroby rukodělných výrobků a za dobrého počasí i kulturní program. Hlavní bude ale spojení s jídlem. Na co se těšit jsme se zeptali přímo Kláry Němcové, referentky kultury města Borovany. Tady jsou její tipy, co by vám letos nemělo ujít: 

  1. Tradiční soutěž jedlíků
    Ta se koná vždy v neděli v areálu nádvoří Základní školy Borovany. Pokud se budete chtít zúčastnit, registrace probíhá v 11:30 hodin, ale je třeba se předem přihlásit s ohledem na omezenou kapacitu. Jako startovné si můžete vybrat dvě varianty: 150 Kč nebo 3 l borůvek. Musí vám být nad 15 let. A co se bude jíst? Pojídají se kynuté knedlíky polévané borůvkovým žahourem (omáčka) a posypané cukrem. Knedlíky se nezapíjejí a soutěž je omezena na 30 minut.
  2. Mistrovství světa v chytání borůvek do úst 
    Druhou tradiční soutěží je 11. ročník mistrovství světa v chytání borůvek do úst jednotlivců a dvoučlenných družstev (házeč a chytač). Akce proběhne v neděli 10. 7. 2022 na stánku České pohádkové akademie u hlavního podia v kategoriích kluci a holky od 5 do 105 let. Pokud budete mít vlastní borůvky, neplatíte startovné, jinak 10 Kč. Soutěžit se bude konat od 10 hodin. A jaké jsou dodsavadní rekordy? Rekord v jednotlivcích je z roku 2017 a drží ho Iveta Růžičková, který chytila do úst 38 borůvek za 60 vteřin. Ve dvojicích drží rekord z roku 2018 Jan Tošer - Adam Odvárka, České Budějovice: zvládli 34 borůvek za 60 vteřin.
  3. Dokonalé borůvkové koláče
    Pochopitelně. Co jiného na takové akci ochutnat, než precizní domácí kynuté tradiční borůvkové koláče od spolku borovanských žen Bo-žen. Pečou je s drobenkou, jiné jsou zase s kysanou smetanou a mandlemi. Rozhodně si tuhle delikatesu nenechte ujít! 
  4. Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem
    Místní babičky a tetičky zásobují celé Borůvkobraní nadýchanými kynutými knedlíky s borůvkovým žahourem. Žahour je něco jako kaše nebo spíš omáčka, typická pro jihočeský kraj. Na knedlíky je to značka ideál. 
  5. Borůvkové víno
    U stánku Středoevropských Vinných Sklepů budete mít možnost koupit a ochutnat Borovanské borůvkové – sladké červené víno s přídavkem borůvkového extraktu. Tento vinný nápoj na způsob portského je kombinací Cabernetu Sauvignon a přírodního extraktu z borůvek, natrhaných v borových lesích v okolí Borovan. Ovocné aroma tvoří podtóny červeného sadového ovoce jako jsou třešně, višně, červený rybíz a maliny. Víno bylo nedávno oceněno v soutěži "CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY" jako nejlepší alkoholický nápoj na jihu Čech. 
  6. Stánek Josefa Nemravy z MasterChef Česko 
    Účastník soutěže Masterchef Česko, Josef Nemrava, bude na stánku i se svou kamarádkou ze soutěže Viktorií Hrazdílkovou nabízet smažené vdolky s borůvkovým žahourem. Nepropásněte možnost dozvědět se nějaké zajímavé kulinární tipy od tohoto úspěšného influencera. 
  7. Borůvkové chilli omáčky 
    Máte-li rádi spíše ostřejší chutě, pak určitě zamiřte ke stánku, kde se budou prodávat borůvkové chilli omáčky a chutney od firmy Chilli lady.
  8. Borůvkový likér
    Sladký, borůvkami vonící likér z lihovaru Anton Kaapl je vyroben macerací a lisováním lesních borůvek ručně sbíraných v panenské přírodě Novohradských hor. Můžete jej na místě nejen ochutnat, ale také si koupit domů, třeba pro někoho jako dárek. 
  9. Čokoládové pralinky s borůvkovou náplní
    Patříte mezi čokoholiky? Pak nesmíte minout stánek s čokoládovými pralinkami s borůvkovou náplní.
    "Ochutnat na místě můžete i ochutnáte i borůvky zalité čokoládou," říká pro Toprecepty.cz Klára Němcová z Borovan a dodává, že mimo vše výše uvedné budou na Borůvkobraní letos k mání taky přírodní borůvkové, ovocné a bylinkové sirupy, borůvkové raw dorty a zákusky, čerstvě lisované šťávy nejen z borůvek nebo třeba medové produkty.
  10. Zvěřinová klobása, paštiky, sýry i bramboráky 
    Kdo na sladké moc není, taky si přijde na své! K dostání bude třeba klobása z udírny dle utajené receptury, různé paštiky, sýry, bramboráky nebo řízky. "Na Borůvkobraní si budete moc vychutnat nejen tradiční borůvkové koláče, borůvkové knedlíky, marmelády, likéry, pivo, zmrzlinu, limonády a mnoho dalších borůvkových pochutin, ale i dezerty a delikatesy, které jsou připravované podle nejnovějších trendů moderní kuchyně," uzavírá pro Toprecepty.cz Klára Němcová. 

V Borůvkové zahradě si ale také budete moci zakoupit sazenice borůvek. Konat se bude i několik folklorních vystoupení, koncertů nebo zajímavých besed. Připraveny jsou i akce pro děti, třeba Borůvkové kašpařiny nebo Borůvkové tvoření.

Náš tip: Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku, na které dobroty se můžete těšit. Laskominy z předchozích ročníků budou jistě parádní návnadou. 

Zdroje informací:
http://www.boruvkobrani.cz
https://www.chutnahezkyjihocesky.cz/ 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více