Jídelní rozmary slavných: Jack Nicholson kvůli roli jedl sendviče, které nesnáší, zato miluje snadnou rajčatovou omáčku se sýrem
12. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Hvězda firmu Miloše Forman Přelet nad kukaččím hnízdem proslul jako představitel rebelů i svérázných zahořklých staříků. Známý hollywoodský playboy, bouřlivák a milovník života Jack Nicholson není v jídle nijak zvlášť vybíravý.
Džus, káva a pilulky k snídani
Vzhledem k tomu, že nechodí spát před čtvrtou hodinnou ranní, není divu, že se probouzí až kolem jedenácté. To mu hospodyně přinese snídani do postele. Na podnosu je sklenice pomerančového džusu, šálek kávy se smetanou a cukrem, o víkendu pak miska s dietním čokoládovým pudingem.
Kromě toho „posnídá“ také pilulky na snížení cholesterolu a na zmírnění bolestí způsobených artritidou. V šestaosmdesáti letech Jack Nicholson má ostatně na nějaké ty zdravotní neduhy nárok.
Mohlo by vás zajímat
Kvůli roli jedl nenáviděné sendviče
Herec je při natáčení každým coulem profesionál, a to i v jídle. V hororovém snímku Osvícení (The Shining), který natočil Stanley Kubrick podle knihy mistra tohoto žánru Stephena Kinga, si Nicholson zahrál spisovatele Jacka Torrance, který se většinu dne živí sendviči se sýrem.
Aby se lépe vžil do myšlení šíleného spisovatele, dva týdny jedl v kuse jen sendviče se sýrem, přestože je doslova nesnáší.
Nemůže se nabažit chleba z oblíbené pekárny
Newyorská Perreca's je hercovou oblíbenou pekárnou. Když v roce 1987 natáčel film Čínská čtvrť, ochutnal chleba, který v této italsko-americké pekárně pečou klasickým způsobem – v peci na uhlí. Chleba má silnou křupavou kůrku a jedinečnou oříškovou chuť.
Pekárna dodnes připravuje objednávky pro Nicholsona, i když ten se už osobně neukáže. Jakmile totiž někdo z hercových kamarádů a známých jede do New Yorku, dostane za úkol „nevracet se do Los Angeles bez chleba“. Nicholson si tento chléb ukládá do mrazáku.
Rajčatová omáčka s pecorinem
Majitelé pekárny Perreca's ještě provozují přilehlou italskou restauraci, která proslula vynikající rajčatovou omáčkou s pecorinem. Tu slavný herec miluje jak na pizze, tak s těstovinami.
Připravit si tuhle omáčku se špagetami je docela snadné. Budete potřebovat:
- 500 g špaget
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- ½ středně žluté cibule, nakrájené na kostičky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
- ¼ šálku čerstvě nastrouhaného sýra Pecorino Romano (plus extra, pro podávání)
- ½ šálku zakysané smetany
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
A jak na to?
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Těstoviny důkladně sceďte, ½ šálku vody z vaření těstovin si nechte na omáčku.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte česnek a smažte ho, dokud nebude voňavý (asi 1 minutu). Snižte teplotu na střední, přidejte cibuli a za občasného míchání opékejte asi 10 minut, dokud nebude měkká a nezačne karamelizovat.
- Přidejte rajčatový protlak, nakrájená rajčata a ½ šálku vody z vaření těstovin. Dochuťte solí a pepřem a vařte na středně vysokém ohni, dokud omáčka nezačne houstnout, asi 5 minut. Pokud se vám zdá příliš hustá, přilijte trochu vody. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
- Přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte, aby se spojily s omáčkou, pak přidejte strouhaný sýr.
- Těstoviny rozdělte rovnoměrně na talíře a posypte nasekanou petrželkou a případně ještě nastrouhaným sýrem.
Protože základem všech dobrých rajčatových omáček bývá rajčatový protlak, můžete si ho připravit podle našeho videoreceptu.
Rajčatový protlak
Zdroje informací:
workandmoney.com: 26 Things You Didn’t Know About Jack Nicholson's Millionaire Lifestyle
pmq.com: Jack Nicholson Can’t Get Enough of This Italian-American Bakery’s Bread
cheatsheet.com: ‘The Shining’: Jack Nicholson Exclusively Ate His Least Favorite Food To Get Into Character
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Kořeněná rajčatová omáčka se sýrem je skvělou rychlou večeří, která nezruinuje peněženku a chutná božsky
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Jídelní rozmary slavných: Kvůli roli Brigit Jonesové jedla Renée Zellwegerová 20 koblih denně, dnes si ráda pochutná na fish and chips
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Těstoviny jako z pořadu Prostřeno: Jak dlouho je vařit, aby byly vynikající, a co znamená al dente?
Jídelní rozmary Roberta Redforda: U jídla si čte a nikdy neodolá tomuhle vláčnému pekanovému koláči
Jídelní rozmary slavných: Herec George Clooney není v jídle vybíravý. Potrpí si na rodinné večeře a pochutná si na tomhle rizotu