Letní koláč z okurkového těsta s citronem nadchne překvapivou vláčností a svěžestí i jemnou citrusovou vůní šlehačkové pěny
10. 8. 2023 Ostatní
Osvěžující chuť citrónu, spojená s vláčností okurky, dělá z netradičního koláče pochoutku, která si najde své fanoušky mezi dětmi dospělými. I když se úmorná vedra na pár dní kamsi poděla, není od věci mít připravený plán, jak s nimi bojovat, až se vrátí.
Okurka si s citronem „rozumí“
Salátová okurka je podle odborníků jednou z nejlepších potravin, které nám pomáhají v boji proti nesnesitelnému horku. Obsahuje totiž velké množství vody, a tak našemu organismu pomáhá s hydratací. Citron je na tom podobně, navíc je zásobárnou vitaminu C.
Mohlo by vás zajímat
Do pečení i nápojů
Proto se obě tyto suroviny často používají například při výrobě domácích limonád. Dokonce se v některých zemích staly i nedílnou součástí populárního ginu s tonikem, jenž je v letních měsících právě pro svou svěžest jedním z nejvyhledávanějších alkoholických koktejlů.
Šlehačka jako báseň
Spojení těchto dvou ingrediencí tedy zaručuje vláčnost a šťavnatost, kterou koláč s citronem a okurkou skutečně má. Korpus navíc doplňuje skvělá šlehačková pěna, která svou sladkostí lehce tlumí kyselost citronu, přitom nedělá z moučníku přeslazený dezert.
Okurkovo-citronový koláč
Na přípravu skvělého letního koláče budete potřebovat: 1 salátovou okurku (cca 210 g), 300 g grahamových sušenek (můžete nahradit libovolnými oříškovými sušenkami), 1 citron, 4 žloutky, 1 plechovku kondenzovaného mléka (397 g), 2 lžíce cukru, 200 g smetany ke šlehání a 1 lžíci vody.
Jak na to?
- Do mísy nastrouhejte okurku najemno. Přidejte kůru a šťávu z jednoho citronu (nechte si bokem 2 lžíce šťávy a špetku kůry) a vše pečlivě rozmixujte.
- Přimíchejte žloutky, sušenky a kondenzované mléko, poté ještě zhruba minutu mixujte.
- Těsto na korpus nalijte do máslem vymazané a strouhankou či kokosem vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 18-20 minut.
- Korpus vyndejte z trouby, když jsou okraje ztuhlé, ale střed zatím ještě ne. Nechte zcela vychladit.
- V rendlíku si svařte cukr se lžící vody a 2 lžícemi citronové šťávy. Když se cukr rozpustí, odstavte rendlík z plotny nechte směs vychladnout.
- Ušlehejte šlehačku a opatrně do ní vmíchejte připravenou směs z cukru a citronové šťávy.
- Na studený korpus naneste šlehačku, kterou ozdobte plátky okurky a špetkou citronové kůry.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující
Banánová káva z TikToku: Nejnovější hit sociálních sítí má krémovou konzistenci a je výtečným spojením kávy a dezertu
Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
Jak na dokonale vláčný mrkvový dort? Těsto se nesmí přesušit, dobré chuti prospěje i citronová poleva a krém z Lučiny