Čočkové tofu nadchne nejen vegetariány: Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládnete připravit jako nic
28. 9. 2023 Vaření
Tofu je jednou z nejoblíbenějších náhražek masa. To klasické se vyrábí ze sóji, co ale dělat, když sóju z nějakého důvodu nechcete konzumovat? Řešením je tofu z červené čočky. Jeho chuť je možná ještě lepší než toho sójového a ani pro něj nemusíte do obchodu. Poměrně snadno ho totiž vyrobíte i sami doma.
Čočka se hodí i na tofu
Luštěniny jsou pro vegany a vegetariány přímo ideální potravinou, neboť jsou dokonalým zdrojem bílkovin, které tak s jejich pomocí mohou doplnit. Vedle klasické hnědé čočky a žlutého hrachu se v posledních letech v našich jídelníčcích zabydluje i červená čočka. Tato úžasná drobná luštěnina má široké možnosti využití.
Připravíte z ní vynikající polévku, pomazánku, ragú, indickou specialitu dal, salát, placičky a výborná je i jen uvařená a podávaná klasicky s vejcem. Její hlavní předností je, že se nemusí namáčet, je rychle uvařená a nenadýmá. Pokud máte tuto luštěninu v oblibě, můžete ji využít jako suroviny pro přípravu domácího tofu.
Mohlo by vás zajímat
Tofu místo masa
Tofu je jednou z oblíbených veganských potravin. Vyrábí se srážením sójového mléka s různými syřidly – odtud pramení jeho označení sójový sýr nebo tvaroh, častěji se ale využívá do různých jídel (například omáček nebo směsí se zeleninou) jako náhražka masa.
Vzhledem k tomu, že konzumace sóji nemusí být podle odborníků tak úplně prospěšná, a my ji bohužel často jíme v nezdravé formě (tedy různé sójové náhražky uzenin), neměli bychom to s ní příliš přehánět.
Pokud tedy hledáte alternativu k tofu, je to z jiných luštěnin ideálním řešením. Tofu se dá připravit i z cizrny, fazolí a jiných druhů čočky (třeba z té zelené nebo z černé), z té červené je ale nejméně náročné. Navíc u jiných druhů je víc patrná chuť luštěnin a hlavně to z červené čočky má nejjemnější texturu.
Jednoduché domácí tofu
Předností tofu z červené čočky je, že je velmi snadné na přípravu, na jeho výrobu vám vlastně stačí jen jedna surovina (tedy čočka a pak už jen voda a případně sůl) a výkonný mixér. Hotový výrobek je plný bílkovin a vlákniny, je nízkokalorický a hlavně chuťově neutrální, takže se dá využít úplně stejně jako běžné tofu, a ještě má atraktivní narůžovělou barvu.
Navíc si můžete snadno upravovat jeho konzistenci. Jen jednoduchým přidáváním a ubíráním vody lehce uděláte tofu krémové nebo naopak zase extra pevné, které je vhodnější na smažení. Využijete ho ovšem i do polévek, zapékaných pokrmů či sendvičů. A pokud by vám jen čočkové tofu přišlo příliš obyčejné, můžete si ho dochutit přidáním čerstvých či sušených bylinek, koření, chilli, mleté papriky nebo omáčky sriracha.
Mohlo by vás zajímat
Recept na tofu z červené čočky
V případě, že hledáte nějakou náhražku masa i sójového tofu a to z červené čočky vás zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 141 gramů červené čočky, 355 ml vroucí vody, 473 ml vody o pokojové teplotě (případně méně, pokud chcete pevnější tofu – na pevné tofu vám stačí 355 ml vody, na extra pevné jen 237 ml) a 1 lžičku soli.
- Čočku vložte do cedníku nebo síta a propláchněte ji pod studenou vodou, abyste odstranili prach a nečistoty.
- Smíchejte čočku a 1 a 1/2 šálku vroucí vody v nádobě mixéru a nechte odstát 15 až 20 minut, dokud voda trochu nevychladne. Poté směs čočky a vody rozmixujte při vysokých otáčkách do úplně hladké konzistence, přičemž několikrát přerušte mixování a seškrábněte stěny nádoby mixéru.
- Směs přelijte do hrnce se silnějším dnem a zašlehejte do ní zbývající 2 šálky vody (nebo 1,5 šálku vody pro extra hustou strukturu) a sůl.
- Za stálého prošlehávání vařte směs asi 6 až 8 minut, dokud nebude hustá a lesklá. Poté ji rozetřete v tenké vrstvě do zapékací misky a nechte v lednici odkryté aspoň 60 minut odležet, dokud tofu neztuhne. Chcete-li mít tofu pevnější, nechte ho v chladničce alespoň 8 hodin nebo přes noc.
- Ztuhlé tofu vyklopte na prkénko a nakrájejte na kousky. Skladujte ve vzduchotěsné průběžné nádobě v chladničce až 5 dní. Počítejte však s tím, že delším skladováním bude tofu pevnější.
Náš tip: Čočkové tofu můžete použít místo toho klasického třeba do tohoto zeleninového pokrmu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šťavnaté mandarinky: Připravte si z nich punč s medem a skořicí nebo je zapečte s krevetami!
Malé oranžové plody jsou ideální svačinou mezi… Číst více
Už jste vyzkoušeli zeleninu okru? V africké polévce gumbo si její chuť zamilujete
Vypadá jako něco mezi okurkami a feferonkami,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 2 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 16 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 19 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 23 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Čočkový salát: Chutné, výživné a levné jídlo se skvěle hodí na Nový rok