Silikon v akci, aneb Pečení bábovky a cukroví nikdy nebylo snazší
16. 9. 2016 Tipy a triky
Jsou žáruvzdorné, odolávají teplotám od -40 °C do +230 °C a jsou vyrobeny z prvotřídního pružného silikonu. Představujeme vám silikonové formy, s nimiž jde pečení jedna radost. Není potřeba je vymazávat máslem, jsou nepřilnavé a můžete je mýt v myčce.
Materiál 21. století
Zdravotně nezávadný silikon se v kuchyních stal velmi využívaným a moderním materiálem díky lehké údržbě, nenáročnému skladování a faktu, že jej téměř nelze rozbít. Silikonové výrobky neabsorbují pachy a jsou vhodné do každé kuchyně.
Trend silikonových forem na bábovky se objevil před pár lety a od té doby to výrobci pořádně „vychytali“. Přišli se silikonovými podložkami pod hrnce, chňapkami, vály na pečení, dokonce i s formami na rohlíčky, které už nemusíte složitě tvarovat, ale stačí těsto vtlačit do předem vytvarované formy a upéct. Existují silikonové formičky na led, cedníky, loupače česneku i trychtýře.
Chytrým řešením jsou silikonové pokličky. Klasické pokličky jsou neskladné a své majitele často vystavují zdlouhavému pátrání, na které hrnce vlastně padnou. Naopak silikonové pokličky jsou dokonale přilnavé, a proto jimi lze přiklopit jakýkoli otvor s plochými okraji, který je menší než pokličky samy. Poklička se přisaje na nejrůznější druhy materiálů, ať už je to kov, sklo, porcelán, či plast. Takže pokud byste chtěli, můžete si silikonem vybavit celou kuchyň.
Se silikonem šetříte za energie
Silikonové formy jsou vysoce tepelně vodivé a dlouho po vyjmutí z trouby udrží teplo, přičemž je dokázáno, že se doba samotného pečení zkracuje až o třetinu, což ušetří domácnosti zbytečné výdaje za energie. Další variantou, jak ušetřit se silikonem, je snížit stupně pečení o 20 °C oproti běžným formám.
Výhody silikonových výrobků oproti tradičním materiálům:
- Přijatelná pořizovací cena (formu na bábovku seženete cca za 150 Kč)
- Jsou velmi dobře skladné
- Dají se skládat a rolovat, vždy se vrátí do původního tvaru
- Nevážou chutě ani pachy pokrmů
- Mají antiadhezní vlastnosti, které se opotřebením nesnižují
- Snadno se udržují a jsou vhodné do myčky na nádobí
- Lze je používat také do mikrovlnné trouby či do mrazáku
- Jsou odolné vysokým i nízkým teplotám od -40 °C do +230 °C
- Jsou úsporné, neboť se díky dobré tepelné vodivosti sníží čas pečení
- Jsou lehké, díky čemuž se s nimi snadno manipuluje
- Vyrábí se v různých veselých barvách, kterými můžete oživit kuchyň
-
Nepotřebujete pečící papír, silikonový vál lze používat jako pečící papír
Nevýhody silikonových výrobků oproti tradičním materiálům:
- Nemůžete při jejich manipulaci používat ostré předměty (například krájet na silikonovém válu těsto ostrým nožem)
- Při mytí tekutým pískem může být narušena jejich struktura
-
S těstem ve formě je třeba manipulovat opatrně, vzhledem ke své ohebnosti se může uchopená forma ohnout a těsto se může vylít
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šťavnaté mandarinky: Připravte si z nich punč s medem a skořicí nebo je zapečte s krevetami!
Malé oranžové plody jsou ideální svačinou mezi… Číst více
Už jste vyzkoušeli zeleninu okru? V africké polévce gumbo si její chuť zamilujete
Vypadá jako něco mezi okurkami a feferonkami,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak potáhnout dort potahovkou. Sametově hladký povrch je odměnou za trpělivost
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 2 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 16 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 19 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 23 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14