Pańską skórka
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 12 253 kJ / 2 929 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,04 g |
Tuky | 0,53 g |
Vláknina | 2,45 g |
Cholesterol | 60 mg |
Sodík | 450 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 657,72 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Poněkud opožděně, ale přeci něco málo o dušičkových pochoutkách.
V Polsku, kolem hřbitovů, se prodávají, při příležitosti Svátku zesnulých, pamlsky. Liší se – resp. lišily se regionálně. Dneska najdete všude všechno. Příkladně kolem Krakovských hřbitovů v Malopolsce se prodávají tzv. „trupi miodek”. Což je rakouskouherský Turecký med, posekaný na drobné kousky a balený do bílého pergamenového papíru.
Ve Waršavě a Centrální Polsce, zas si může člověk hřbitovní zakoupit „pańską skórkę” A všude jsou samozřejmostí obvarzanky – preclíky navlečené na šňůrkách.
Ještě v některých regionech i dnes můžeme narazit na zádušní chleby obětované dziadom. Názvy těchto obětních chlebů se různí: na Lubelszczyznie - powałki, Ziemia Ciechanowska, Kujawy a jih Pomorza – peretyczki. Jsou to malé bochánky, na vrchu přeťaté křížem. Mýlil by se ten, kdo by myslel, že chleby byly pokládány na hroby. Jináče to bylo, a dnes zas je. Těmito chleby byli obdarováváni žebráci kolem hřbitovních vrat. Za každý takto obětovaný chleba museli odpovědít: „wieczny odpoczynek”. Chleby se pekly před Dušičkami, bo v ten den se pec neroztápěla, aby se v ní neusadila nějaká duše a za pečení nechtěla ven, nerozbila pec a nezpůsobila požár.
V kníze : „Dawnych obyczajów rok cały” se můžeme dočíst: Víra v noční putování duší přikazovala z 1. Na 2. Listopadu ukládat na okenní parapet oblíbená jídla zemřelých. Nejčastěji ovoce a sladkosti.
Pokud, ale ráno bylo jídlo nedotknuté, bylo třeba se hluboce zamyslet, proč bytostem záhrobním nešmakovalo.
Uvádět tu recepis na „Achmedtureckej“ by bylo zbytečné, ale můžeme se podívat na pańską skórkę, která tak mimochodem byla zapsána na “Lista produktów tradycyjnych“(mezi řečí tento List tradičních produktů má již dnes takřka 1200 položek. Marně jsem hledal podobnou listinu na Čechách. Je vidět kdo jezdí do Bruselu něco dělat a kdo pro diety).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 11. 2013 20:26
No a sněhovití – no když jsem nucen k takové pokleslé činnosti jakou je výroba sladkostí. Tak jsem odkoukal od starších i mladších – vždy chytřejších a krásnějších-, že ten síh se zuřivě nemíchá, ale ta přidaná hodnota do sněhu se zavíjí. A od toho máme sněhovití. Krásné slovo – libozvučné. Nevyvolává skřípění zubů jako „ingredience“. Fuj! Každý kdo použije, tento křoupající výraz, by měl být potahován a donucen k opsání osmisvazkového Slovníku jazyka českého.
6. 11. 2013 19:51
6. 11. 2013 16:40
Vaše psaní je půvabné -někdy se sice v textu poněkud ztrácím, ale přece jen si domyslím, co by to mělo asi ?? znamenat :" utlouct sníh v zadělávačce , sněhovití", ale jak říkám - je to milé čtení. Děkuji.
6. 11. 2013 11:37
zdraví Zerduska
6. 11. 2013 10:08
Jestli si dobře vzpomínám, je to drobné bílé a růžové zabalené do takových pěkných papírků?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 13 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 15 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Právě bylo uvařeno:
Zapečené těstoviny s mletým masem
Lvicus uvařil před 1 hodinou
Kuřecí kousky se žampiony a porkem
Elivet uvařila před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Mamhladik uvařila před 1 hodinou
Nejlepší koblihy, jaké znám
Mamhladik uvařila před 1 hodinou
Cheesecake - jednoduchý, pravý
Mamhladik uvařil před 1 hodinou
Drožďová pomazánka podle Matyska
VarilaMysicka uvařila před 1 hodinou
Pudinková bábovka bez mouky
Aneleh81 uvařil před 1 hodinou
Vepřové na česneku
Pavel Jobanek uvařila před 4 hodinami
Knedlíky houskové hrnečkové, vařené v mikrovlnce
Hello Doly uvařila před 4 hodinami
Hlíva pečená s bramborami na smetaně
KatkaCechova uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: těsto a zadělávačka vyroba vosatky na chleba zadelavacky na testo recept na vyrobu tureckeho medu polsky turecky med krakovský preclík přaničko svátku na opsani krakovský preclík recept panska skorka
Suroviny: želatina, cukr, bílek, sirup, zavařenina, jahodová marmeláda, škrob bramborový
Pańską skórka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/337p
5 názorů