Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,87 g |
Tuky | 24,63 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 298 mg |
Sodík | 610 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 11. 2019 13:45
Bibinka: já znám taky klevelu/kleveru jen jako rozvařené ovoce ( švestky, hrušky, jablka...) s cukrem a dochucené ( rum, skořice), na polití blbounů, ale třeba lívanců a tak...
5. 11. 2019 13:28
casino: Co se Ti na tom nelíbí? Tak se to dělalo u nás vždycky a jsem také z Jižních Čech jako Janja
5. 11. 2019 11:53
"Knedlíky-blbouni s klevelou"
Klevela - máslo, mléko, škrob?
Klevela - máslo, mléko, škrob?
5. 11. 2019 11:22
Chystám se dělat kynuté knedlíky po mnoha letech...hlídám vnoučka a jeho maminka je celiak. Mám zmrazené borůvky a proto budou bez náplně, jen polité "žahourem". Tak se říká v jižních Čechách rozvaru, který je uveden v receptu, ale je jenom z borůvek. Často jsme ho v létě mívali na lívancích. To, čemu říká autorka klevela, dělávala maminka jenom ze švestek (bez škrobu a másla i mléka) a podstatné bylo přidání rumu. Alkohol se vypařil, ale ta vůně zůstala . Přidávala se hlavně na ty lívance. Já jsem ji od té doby neměla (ani nikdy nevařila) , což v sezóně švestek určitě napravím. A "nahlásím", jak se mi blbouni povedly
23. 6. 2015 18:53
Jana Remkova:ˇJani, to víš, že nevadí, naopak a fotka je krásná
23. 6. 2015 12:22
Jani, přidám ti foto, nevadí??
16. 6. 2013 16:51
Zítra budou k obědu, jen místo meruňek budou všude borůvky
18. 1. 2012 23:16
bohdana:Bohdanko, ty jsi je dělala, my jsme je měli zrovna dneska k obědu-to je náhodička
18. 1. 2012 22:17
Jsou moc dobre
12. 1. 2012 19:03
Helinca:Helinco klidně použij mražené a můžeš ho nechat chvíli povolit a borůvky, ty budou povolený rychle
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo
12. 1. 2012 15:39
Zdravím, má někdo zkušenosti s mraženým ovocem? Těsto jsem zadělala, ráda bych použila mražené borůvky - dá se to? Prosím o radu, jakou kdo máte zkušenost. HŠ
23. 6. 2010 10:28
Já jsem měla slovo klevela spojené jen se švestkami, to dělala babička. Tahle z drobného ovoce musí být taky moc dobrá
23. 6. 2010 10:16
Bibinko těsto dělám úplně stejně, ale tu klevelu to musím zkusit,asi hned v pátekSlovo klevela slyším poprvé, kdybyych nečetla recept asi bych nevěděla co to jePosílám bodík
25. 7. 2009 13:27
Já jsem tady včera dumala, kdo to nazýval, ty knedle myslím, těmi blbouny!
24. 7. 2009 22:11
Jééé Doogo, našich 8 pidi taky měli Pavlova a snědli celej ten 1 velkej blboun. Já teda sladký nemusím, ale tohle byla fakt bomba. Díky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 57 minutami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 1 hodinou
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 1 hodinou
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 1 hodinou
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 3 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 3 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 4 hodinami
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 6 hodinami
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete kynuté ovocné knedlíky? My také, a proto vám přinášíme hned dvě varianty na jejich vaření
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Další recepty
Tématické fráze: klevenda ovocné kynuté knedlíky blbouni blbouni klevela blbouny hrušková klevela kynuté knedlíky blbouni borůvková klevela blbouni recept recept na blbouny sladke kynute knedliky jahodová klevela jahodový blbouni co je klevenda kynuté knedlíky - blbouny kynuté knedlíky v domácí pekárně blboun kynuté knedlíky s klevelou plněné kynuté knedlíky kynutý blbouni
Suroviny: mouka hrubá, droždí, vejce, mléko, cukr, sůl, meruňky, máslo, mléko, cukr, skořice, škrob, voda, borůvky, maliny
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
17 názorů