Játra můžeme připravit na mnoho způsobů, ale je potřeba s nimi správně zacházet
Játra jsou zvířecím orgánem obsahujícím mnoho důležitých minerálů a vitamínů. Základním předpokladem je, aby zvíře bylo zdravé a mělo zdravá i játra. To zajistí veterinární prohlídka, v domácnosti to poznáme zrakem. Játra musí být čistá a mít nezměněnou stejnoměrnou barvu beze skvrn.
Játra hovězí jsou tmavočervená a hladká, vepřová jsou světlejší a mají krupičkovou strukturu. Drůbeží jsou světlá, játra speciálně krmených kachen a husí jsou velmi světle růžová (foie gras). Vepřová játra mají hodně vaziva, proto je do paštik nebo knedlíčků meleme. Ostatní játra můžeme škrábat nožem. Pokud jsou krytá blánou, musíme ji odstranit, aby nevadila při konzumaci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit játra
- Játra krájíme na plátky, kostky nebo škrábeme (meleme).
- Plátky jater můžeme lehce naklepat a nakrojit okraje, aby se nekroutily.
- Játra, která chceme dusit, solíme až nakonec, po dokončení omáčky, aby neztvrdla. I při dušení játra nejdříve rychle osmahneme, aby se zatáhla, a pak je podlitá dusíme.
- Játra jsou hotová, když z nich po rozkrojení nevytéká krev. Minutková úprava jater předpokládá po dokončení růžový vnitřek jako u steaků.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 20 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Komentáře