Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Čokoláda se rozpouští velmi dobře, stačí jí malé zvýšení teploty. Této její vlastnosti využijeme při přípravě skvělých polev, které různé cukroví, řezy i dorty pozvednou na mnohem vyšší úroveň, vylepší je a dotvoří.
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných cukrářských prodejnách i přes e-shopy. Na výběr máme cukrářské pecky z hořké, mléčné, bílé i ochucené čokolády. Prodávají se od malých balení (25 dkg) po velká (několik kg) na profesionální využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozpustit čokoládu
Celou čokoládu rozlámeme na menší kousky, aby rozpouštění probíhalo stejnoměrně a rychle. Máme několik možností, jak dále postupovat:
- Čokoládu pohodlně a rychle rozpustíme ve vodní lázni. Během rozpuštění ji mícháme, do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody. Jsme opatrní, abychom se nespálili.
- Větší množství čokolády lze pozvolna rozpustit v pečicí troubě, kterou nastavíme na teplotu 40 °C - nesmí být vyšší. Ne každá trouba jde nastavit na takto nízkou teplotu.
- Při rozpouštění v mikrovlnné troubě dáváme pozor, abychom čokoládu nepřehřáli. Troubu zahříváme pouze na nejnižší teplotu, po deseti sekundách čokoládu opakovaně kontrolujeme a vždy ji promícháme.
- Rozpouštět můžeme i přímo v kastrolku na plotýnce, teplota musí být velmi nízká a musíme dobře míchat. Při tomto postupu je větší riziko připálení čokolády.
- Malé množství čokolády se dá rozpustit pomocí fénu, postup je ale zdlouhavý.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 11 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 21 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Peče celá země: Jak na správné temperování čokolády, aby se vám pralinky nerozpustily v ruce
Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky
Komentáře