Jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí
Odrůdy brambor dělíme do třech základních skupin, kterým říkáme varné typy A, B a C. V typech bychom se měli vyznat, abychom věděli, co kupujeme, ať už na přímý konzum nebo na sadbu. Každý preferujeme jiné odrůdy, a když si opatříme to, co máme rádi, nebudeme zklamaní.
Při prodeji jednotlivých odrůd bývá uvedeno, o jaký varný typ se jedná. Pokud máte rádi pevné brambory, které se nerozváří, raději se nepouštějte do pěstování brambor typu C, které se hodí hlavně na bramborovou kaši nebo do bramborových těst.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou varné typy brambor
Před nákupem zvažte, co od brambor očekáváte, a k čemu je nejvíce budete používat. Někomu vyhovuje varný typ B, zlatá střední cesta, jiný je rád, když brambory může střídat podle vhodnosti využití.
- Varný typ A - brambory jsou pevné a jen mírně moučnaté, nerozváří se. Jsou skvělé na vaření ve slupce a výborně se hodí do bramborových salátů.
- Varný typ B - brambory jsou o něco méně pevné, více moučnaté a trochu měkčí než brambory typu A. Mají všestranné využití. Doporučují se na přípravu příloh, můžeme je vařit ve slupce.
- Varný typ C - tyto brambory jsou nejvíce moučné a měkké. Skvěle se hodí na přípravu bramborových kaší a do bramborových těst.
Dělící čára mezi jednotlivými varnými typy není úplně pevná, můžeme se setkat i se značením A-B nebo B-C. Když se rozhodujeme, co za brambory vysadit na zahradu, zajímá nás i odolnost, časnost, trvanlivost a úrodnost jednotlivých odrůd. Všímáme si i zbarvení a dalších vlastností.
Podle následujícího videa můžete připravit bramborový salát s kuřecím řízkem. Už víte, jaký typ brambor je do salátu nejlepší?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
Hebkou bramborovou kaši zvládne každý začátečník. Stačí dodržet několik zásad a její konzistence bude dokonalá
Komentáře