Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Bylinky, které jsou součástí provensálského koření, si můžeme vypěstovat a namíchat i sami. Čerstvé se mohou stát součástí marinád, ochutit maso i zeleninu. Vůně koření je příjemná a uplatnění v kuchyni široké.
Jejich název se odvozuje od oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou důležitou součástí tamější kuchyně. Pro ty, kdo dávají přednost doma pěstovaným a sušeným bylinám, přinášíme jednoduchý návod.
Do jakých pokrmů se koření hodí nejvíce
Provensálské koření bývá součástí marinád ke grilování masa. Také se jím výborně ochutí dušená zelenina, ryby, omáčky, těstoviny, rajčatové pokrmy, sýry, pečivo, dresinky apod. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů středomořské kuchyně.
Jaké má směs složení
Počet druhů bylin v této směsi bývá často 5–7. Základní a povinná pětka se skládá z rozmarýnu, tymiánu, bazalky, oregana a saturejky. Přidat můžeme šalvěj, estragon, hladkolistou petržel, majoránku, levanduli. Přesný poměr ani kombinace bylin nejsou pevně dané, záleží na citu, čichu a chuti.
Jak koření připravit
Bylinky jemně nasekáme a sušíme rozložené v nízké vrstvě v sušičce potravin nebo v troubě s ventilátorem. Důležitá je mírná teplota a proudící vzduch. Byliny občas promícháme. Zcela suchou směs uzavřeme do dobře těsnících obalů a skladujeme v suchu a temnu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 1 hodinou
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 2 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Křupavé gnocchi
Přidáno 6. 5. 2024 06:46
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: V únoru můžeme zasít šalvěj, mátu, majoránku i tymián. Stačí nám i balkon nebo obyčejný okenní parapet
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Jak na nakládaný hermelín? Aby se sýr nezkazil, je potřeba správně zacházet se sklenicí, s kořením i s olejem
Komentáře