Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,87 g |
Tuky | 24,63 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 298 mg |
Sodík | 610 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 11. 2019 13:45
Bibinka: já znám taky klevelu/kleveru jen jako rozvařené ovoce ( švestky, hrušky, jablka...) s cukrem a dochucené ( rum, skořice), na polití blbounů, ale třeba lívanců a tak...
5. 11. 2019 13:28
casino: Co se Ti na tom nelíbí? Tak se to dělalo u nás vždycky a jsem také z Jižních Čech jako Janja
5. 11. 2019 11:53
"Knedlíky-blbouni s klevelou"
Klevela - máslo, mléko, škrob?
Klevela - máslo, mléko, škrob?
5. 11. 2019 11:22
Chystám se dělat kynuté knedlíky po mnoha letech...hlídám vnoučka a jeho maminka je celiak. Mám zmrazené borůvky a proto budou bez náplně, jen polité "žahourem". Tak se říká v jižních Čechách rozvaru, který je uveden v receptu, ale je jenom z borůvek. Často jsme ho v létě mívali na lívancích. To, čemu říká autorka klevela, dělávala maminka jenom ze švestek (bez škrobu a másla i mléka) a podstatné bylo přidání rumu. Alkohol se vypařil, ale ta vůně zůstala . Přidávala se hlavně na ty lívance. Já jsem ji od té doby neměla (ani nikdy nevařila) , což v sezóně švestek určitě napravím. A "nahlásím", jak se mi blbouni povedly
23. 6. 2015 18:53
Jana Remkova:ˇJani, to víš, že nevadí, naopak a fotka je krásná
23. 6. 2015 12:22
Jani, přidám ti foto, nevadí??
16. 6. 2013 16:51
Zítra budou k obědu, jen místo meruňek budou všude borůvky
18. 1. 2012 23:16
bohdana:Bohdanko, ty jsi je dělala, my jsme je měli zrovna dneska k obědu-to je náhodička
18. 1. 2012 22:17
Jsou moc dobre
12. 1. 2012 19:03
Helinca:Helinco klidně použij mražené a můžeš ho nechat chvíli povolit a borůvky, ty budou povolený rychle
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo
12. 1. 2012 15:39
Zdravím, má někdo zkušenosti s mraženým ovocem? Těsto jsem zadělala, ráda bych použila mražené borůvky - dá se to? Prosím o radu, jakou kdo máte zkušenost. HŠ
23. 6. 2010 10:28
Já jsem měla slovo klevela spojené jen se švestkami, to dělala babička. Tahle z drobného ovoce musí být taky moc dobrá
23. 6. 2010 10:16
Bibinko těsto dělám úplně stejně, ale tu klevelu to musím zkusit,asi hned v pátekSlovo klevela slyším poprvé, kdybyych nečetla recept asi bych nevěděla co to jePosílám bodík
25. 7. 2009 13:27
Já jsem tady včera dumala, kdo to nazýval, ty knedle myslím, těmi blbouny!
24. 7. 2009 22:11
Jééé Doogo, našich 8 pidi taky měli Pavlova a snědli celej ten 1 velkej blboun. Já teda sladký nemusím, ale tohle byla fakt bomba. Díky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 3 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 12 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Právě bylo uvařeno:
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 31 minutami
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 33 minutami
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 2 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 2 hodinami
Sýrové bulky
@lucivydrova uvařil před 4 hodinami
Hovězí Wellington
MartinRezac uvařil před 5 hodinami
Žampiónová omáčka
LuciePa uvařil před 5 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborovým tvarohem
Jarka72 uvařila před 5 hodinami
Tvarohovo-jablková bábovka
Bumbikm uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte blbouny s povidly? Poradíme, z jakého těsta se připravují
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Milujete kynuté ovocné knedlíky? My také, a proto vám přinášíme hned dvě varianty na jejich vaření
Další recepty
Tématické fráze: klevenda ovocné kynuté knedlíky blbouni blbouni klevela blbouny hrušková klevela kynuté knedlíky blbouni borůvková klevela blbouni recept recept na blbouny sladke kynute knedliky jahodová klevela jahodový blbouni co je klevenda kynuté knedlíky - blbouny kynuté knedlíky v domácí pekárně blboun kynuté knedlíky s klevelou plněné kynuté knedlíky kynutý blbouni
Suroviny: mouka hrubá, droždí, vejce, mléko, cukr, sůl, meruňky, máslo, mléko, cukr, skořice, škrob, voda, borůvky, maliny
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
17 názorů